22.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

22 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

5. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 22. tednu nosečnosti

Če se pogovarjate s svojim trebuščkom, boste približno v tem času opazili, da se otročiček odziva.

pregnancy icon

Vaše telo

Vaš rastoči trebušček lahko vpliva na nastanek hemoroidov.

orange icon

Načini prehranjevanja in prehrana

Poskrbite za zadosten vnos vitamina C.

Razvoj otroka v 22. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 22

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 22. tednu nosečnosti vaš otrok od temena do trtice meri približno 20 cm (kar je približno enako velikosti kokosovega oreha) in tehta približno 450 g.

Vaš glas je najbolj jasen zvok, ki ga otrok sliši med nosečnostjo1. Kmalu se bo vaš otrok začel odzivati s prefinjenimi usmerjenimi gibi1. Vaš otrok začenja razločevati tudi druge zvoke, ritem in melodijo2,3. To je dober čas, da se začnete z otrokom pogovarjati in mu, če želite, tudi peti. Študije so pokazale, da dojenčki že nekaj ur po rojstvu preferirajo materin glas1.

Drugi čut, ki se razvija, pa je okus4. Vaša prehrana lahko vpliva na to, kaj bo otrok jedel, ko se rodi, zato se izogibajte prenašanju okusa nezdrave hrane na otroka. Privoščite si veliko sveže zelenjave, ki je bogata z vitaminom C.

Vaš dojenček je precej napredoval, zdaj so mu že začeli nastajati stalni zobje. Ti se zvrstijo za mlečnimi zobmi, seveda pa bodo prvi mlečni zobki iz dlesni pokukali šele pri približno šestih mesecih starosti1

Nosečnost v 22. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Najbolj vidna sprememba, ki jo bodo opazili drugi, bo vaš rastoči trebušček. Vendar pa nekatere mamice težko opazijo kaj drugega kot strije, ki se lahko pojavijo. Te se pojavijo pri približno 80 % nosečnic6 in pravzaprav so nosečniške strije nekaj, na kar so mamice lahko ponosne.

Po porodu zbledijo v svetla srebrnkasta znamenja, vendar nikoli popolnoma ne izginejo. Ni potrebe, da zapravljate denar za »čudežna zdravila«. Lahko uporabite neodišavljeno vlažilno kremo ali olje za telo, ki ga nežno vmasirajte v prizadete predele kože.

Tudi delovanje nosečniškega hormona progesterona ustvarja pritisk na telo4. Precej dobesedno. Je krivec za nastanek hemoroidov4, ki so v nosečnosti pogosti. Progesteron sprošča stene krvnih žil v danki, in ker na iste krvne žile pritiska tudi vedno večji otrok, lahko te otečejo in nastanejo hemoroidi.

Za ublažitev težav s hemoroidi uživajte veliko hrane z visoko vsebnostjo vlaknin, vključno s polnozrnatim kruhom, sadjem in zelenjavo, ter pijte veliko tekočine, da bo vaše blato mehko in odvajanje redno. Bolečine lahko lajšate s krpo, namočeno v ledeno vodo, pred uporabo zdravil pa se posvetujte z babico7.

Simptomi nosečnosti v 22. tednu

pregnancy constipation banner

Pazite na vnos vitamina C

oranges

Poleg tega, da vitamin C krepi vaš imunski sistem, krepi tudi imunski sistem vašega otroka. Vitamin C varuje in ohranja zdrave celice ter podpira tako imunski kot živčni sistem. Vitamin C je v pomoč tudi otroku pri absorpciji železa, ki prispeva k normalnemu delovanju kognitivnih funkcij13.

Priporočeni dnevni vnos vitamina C v nosečnosti je 40 mg, v zadnjem trimesečju nosečnosti pa še dodatnih 10 mg na dan14.

ZNANOST O VITAMINU C

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin C vaš otrok potrebuje za tvorbo kolagena, beljakovine, ki tvori vezivno tkivo, ki pomaga oblikovati strukturo telesa vašega otroka, hkrati pa podpira razvoj njegovih organov. Kolagen je tudi ključni gradnik zob, kože, dlesni, hrustanca, kosti in krvnih žil ter vpliva otrokovo sposobnost celjenja ran15.

Vitamin C je pomemben tudi za absorpcijo nehemskega železa. Poznamo dve obliki železa: železo, ki izvira iz živalskih proizvodov, in nehemsko železo, ki izvira iz rastlin. Vitamin C vašemu telesu pomaga absorbirati železo iz rastlin16 in tako še dodatno zmanjša tveganje za anemijo zaradi pomanjkanja železa, ki lahko vpliva na vaše zdravje in razvoj vašega otroka17. Izboljšanje absorpcije nehemskega železa iz rastlin dodatno poveča zaloge železa pri vašem otroku, ki mu bodo pomagale pri učenju in rasti v prvih šestih mesecih življenja18.

Zadnji pregled: 13.01.2020

Sorodni članki

23.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country