23.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

23 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

6. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 23. tednu nosečnosti

Vaš otročiček zdaj postaja polnejši, čeprav tega morda vaš trebušček ne kaže.

pregnancy navigation icon

23. teden nosečnosti

V tem času se pazite kung-fu gibov svojega otročiča.

milk icon

Kalcij

Poskrbite, da zaužijete dovolj tega naravnega notranjega oklepa.

Razvoj otroka v 23. tednu nosečnosti

Foetus Pregnancy Week 23

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 23. tednu nosečnosti je vaš otrok dosegel dolžino približno 20 cm in tehta približno 450 g, kar je približno enako velikosti grenivke1.

Vaš otrok zdaj hitro pridobiva težo. V tej fazi je otrokova koža še vedno prosojna in se zdi, kot da mu je malce prevelika. To je zato, ker raste hitreje kot njegovo telo, ki jo nato s kopičenjem maščob in rastjo dohiti. Ko se otroku začne kopičiti maščoba, njegova koža izgubi občutljivi prosojni videz ter postane bolj polna in čvrsta2.

Zdaj bi že morali občutiti redno gibanje svojega otroka. Poleg brcanja, zvijanja, obračanja in raztezanja lahko vaš otročič zdaj kdaj pa kdaj zagrabi tudi popkovino, če ta poteka blizu njegove roke.

Otrokove okončine so zdaj v pravem sorazmerju, vaše malo bitjece pa postaja vedno bolj podobno ljubkemu dojenčku, ki ga pričakujete. V naslednjih nekaj tednih boste čutili premike teh daljših okončin, saj je otrok še naprej zelo aktiven. Morda bodo nekateri otrokovi gibi vidno premaknili tudi vaš trebušček.

Nosečnost v 23. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Zdaj ko ste čez polovico nosečnosti, boste opazili, da vaš otrok resnično hitro raste. Morda boste občutili bolečine, ko se prsni koš širi, da se prilagodi vašemu rastočemu otroku. Bolečina bo še bolj izrazita, če se vaš malček odloči vaditi kung-fu in vas z vso močjo dregne v rebra.

Če ste aktivni in telovadite, vam to lahko pomaga ohranjati udobje, še posebej pa je to koristno pri premagovanju bolečin v hrbtu, ki so v nosečnosti pogoste. Priporočljiva je predporodna joga ali vodna vadba (nežna vadba v vodi) z usposobljenim vaditeljem3. Taka vadba lahko pomaga pri krepitvi mišic, da lahko bolje podpirajo hrbet.

Zaradi otrokove rasti se lahko pojavi tudi težko dihanje. Maternica se še naprej pomika navzgor in sčasoma pritisne na trebušno prepono, mišico pod prsnim košem, ki uravnava dihanje. Ta pa posledično pritiska tudi na pljuča4.

To težavo si lahko olajšate tako, da stojite pokončno (to pomaga tudi ublažiti bolečine v hrbtu, ki se pojavijo, ker nosite še eno osebo) ali pa tako, da popolnoma razbremenite noge in se sproščate ob knjigi ali filmu.

Simptomi nosečnosti v 23. tednu

Pregnant-woman-feeling-sick

Pazite na vnos kalcija

Kalcij je pomemben mineral in mora biti ključni del vaše prehrane. Odrasle ženske potrebujejo 700 mg kalcija dnevno, ne glede na to, ali so noseče ali ne10, medtem ko je priporočena dnevna količina za mladostnice med 11. in 18. letom starosti večja, in sicer znaša 1000 mg11. Po izsledkih ene od raziskav lahko ustrezen vnos kalcija v nosečnosti pomaga zmanjšati tveganje za preeklampsijo in prezgodnji porod12. Na srečo kalcij najdemo v številnih živilih; viri kalcija so med drugim:

Grated Cheese

  • žita za zajtrk, obogatena s kalcijem
  • mlečni izdelki, vključno s pasteriziranim mlekom, jogurtom in trdim sirom, kot je čedar (ne mehki modri sir ali mehki sir z belo skorjo)
  • ribe z užitnimi kostmi (npr. sardine)
  • oreščki in semena, zlasti mandlji in sezam
  • fige ali suhe marelice
  • zelena zelenjava, kot sta kodrolistni ohrovt ali špinača
  • tofu
  • s kalcijem obogatene alternative mleka, kot npr. določene vrste ovsenega mleka

Telo kalcija ne more proizvajati, zato ga lahko pridobimo le s prehrano. Če s prehrano ne dobite dovolj kalcija, bo telo začelo porabljati lastne zaloge kalcija, kar lahko vpliva na zdravje vaših kosti.

ZNANOST O KALCIJU

Pripravilo podjetje Nutricia

Če vprašate kogar koli, za kaj je koristen kalcij, boste vedno dobili odgovor »za zobe in kosti«. Navsezadnje se 99 % kalcija v človeškem telesu uporabi prav za to1. Vendar pa ne smemo zanemariti preostalega 1 %. Ta majhna količina doseže domala vse: Skoraj vsaka celica v našem telesu na nek način uporablja kalcij13, z napredovanjem nosečnosti pa se sposobnost telesa, da absorbira kalcij, povečuje14.

Ta izjemni mikromineral je odgovoren tudi za pomembne funkcije, kot so krčenje mišic (vključno s srcem), izločanje nevrotransmiterjev, prebava in strjevanje krvi. Kalcij podpira tudi neskeletne strukture, vključno z membranami15.

Če med nosečnostjo jemljete zdravila za nadomeščanje ščitničnih hormonov, o tem takoj obvestite zdravnika ali babico. Dodatki kalcija in železa lahko zavirajo absorpcijo sintetičnega ščitničnega hormona16.

Zadnji pregled : 14.01.2020

Sorodni članki

24.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country