24.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

Razvoj otroka v 24. tednu nosečnosti

calendar icon circle

6. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 24. tednu nosečnosti

Vse dihalne vaje pridejo otroku še kako prav.

pregnancy icon

24. teden nosečnosti

Tokrat si bomo podrobneje pogledali, kako na vaš krvni sladkor vpliva inzulin.

fish icon 2

Načini prehranjevanja in prehrana

Raziskujemo jod, inteligentno hranilo.

Razvoj otroka v 24. tednu nosečnosti

Foetus Pregnancy Week 24

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 24. tednu nosečnosti otrok meri od temena do trtice približno 21 cm, kar je približno enako kot koruzni klas, le da je težji. Tehta približno 600 g.1,2

Telo vašega otroka je zdaj že skoraj popolnoma oblikovano, le da je še malce suhceno. V naslednjih tednih se bo še dodatno okrepilo. Otrok ima zdaj tudi že vse obrazne značilnosti, vključno z obrvmi in trepalnicami, morda mu celo že rastejo lasje1.

V otrokovih pljučih nastaja snov, imenovana surfaktant3. Njena naloga je, da pomaga ohranjati odprte drobne zračne mešičke v pljučih (alveole). Otrok vadi dihanje že od približno 17. tedna, zato je v primeru, da bi se rodil prezgodaj, zelo verjetno, da preživi in diha brez pomoči neonatalne enote.

Zaradi svoje velikosti bo vaš otročiček nekoliko omejil svoje akrobatske vaje. Kljub temu pa še vedno ohranja fizični stik z okolico, zato boste še naprej čutili in celo videli, kako se premika, kotali, brca in preteguje.

Nosečnost v 24. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Zdaj se vam nosečnost že dobro pozna in trebušček pridno raste. Ali pač ne? Vsaka nosečnost je drugačna: nekaterim bodočim mamicam se nosečnost pozna zgodaj, medtem ko lahko druge ves čas nosečnosti preživijo s komaj opaznim trebuščkom. Pomembno je, da upoštevate navodila zdravnika ali babice in (čeprav je to včasih težko) se ne ozirate na ljudi, ki vam dopovedujejo, kakšna bi nosečnost morala biti. Četudi so tudi oni sami starši, je bila njihova nosečnost zanje edinstvena, tako kot je vaša za vas.

Spremljati morate tudi raven inzulina. Inzulin je hormon, ki uravnava raven sladkorja v krvi, in če ga imate premalo, lahko vrednost sladkorja v krvi zelo naraste.

Nizka raven inzulina lahko vodi tudi v gestacijski diabetes4, ki lahko povzroči težave tako vam kot vašemu otroku. Zato večina žensk do 28. tedna nosečnosti opravi glukozno tolerančni test. O podrobnostih se posvetujte z zdravnikom ali babico.

Nekatere skupine žensk so bolj izpostavljene tveganju za razvoj gestacijskega diabetesa kot druge. Mednje spadajo ženske z indeksom telesne mase (ITM) 30 ali več ter ženske iz Južne Azije, Bližnjega Vzhoda ali ženske afro-karibskega porekla.5

Simptomi nosečnosti v 24. tednu

Woman suffering from depression in pyjamas

Pazite na vnos joda

Jod si lahko predstavljate kot gorivo za otrokove možgane, saj študije kažejo, da lahko poveča otrokov inteligenčni kvocient11 in celo izboljša njegovo počutje za vse življenje12.

Je pa lahko blago pomanjkanje joda pri nosečnicah pogosto13; raziskave pa kažejo, da lahko že blago pomanjkanje joda v nosečnosti vodi k slabšemu delovanju kognitivnih funkcij13.

Steamed chinese style fish fillet.

K sreči lahko večina bodočih mamic dovolj joda dobi z uravnoteženo prehrano. Najbogatejši naravni vir so bele ribe, z jodom pa so bogati tudi mlečni izdelki, vključno z jogurtom in kravjim mlekom.

Vendar pa količina joda v mlečnih izdelkih niha, odvisno od letnega časa14 , to pa lahko vpliva na količino joda v prehrani15. Mleko, proizvedeno pozimi, ko krave krmijo z zimsko krmo, vsebuje več joda. Poleti so bile izmerjene vrednosti nižje14.

O jemanju dodatka joda se posvetujte z zdravnikom ali babico. Če z uravnoteženo prehrano že zaužijete dovolj joda, je malo verjetno, da boste potrebovali dodatek, preveč joda pa je lahko za otroka škodljivo.

Ker so najboljši viri joda živalskega izvora, je pri vegetarijancih in veganih tveganje za pomanjkanje joda večje

ZNANOST O JODU

Pripravilo podjetje Nutricia

Ko gre za jod, se lahko hitro počutimo zmedeni. Po eni strani lahko že blago do zmerno pomanjkanje povzroči slabše kognitivne sposobnosti pri otroku. Po drugi strani pa je preveč joda prav tako škodljivo tako za vas kot za vašega otroka. Gre za občutljivo ravnovesje.

Vaše telo potrebuje jod za tvorbo ščitničnih hormonov, ki vplivajo na normalno delovanje celic in telesne procese, kot sta srčni utrip in presnova. Med nosečnostjo so od vašega vnosa joda odvisne tudi celice vašega otroka, vključno s hitro razvijajočimi se možganskimi celicami16.

Vse ženske potrebujejo vsaj 0,14 mg joda na dan17. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, naj nosečnice dnevno zaužijejo 0,25 mg joda18. Če vas skrbi raven joda, se posvetujte z zdravnikom ali babico, ki vam lahko predlaga jemanje dodatkov.

Zadnji pregled: 14.01.2020

Sorodni članki

25. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country