25. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

25 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

6. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 25. tednu nosečnosti

Se vašemu otročičku kolca? Morda celo pleše?

pregnancy icon

25. teden nosečnosti

Ta teden bomo preučili dve vrsti otekanja v nosečnosti.

fish icon 2

Pazite na prehrano

Morate res »jesti za dva«?

Razvoj otroka v 25. tednu nosečnosti

Foetus Pregnancy Week 25

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 25. tednu nosečnosti vaš otrok od temena do trtice meri približno 22 cm in tehta približno 700 g1. Vaša deklica ali deček je zdaj velikosti cvetače.

Zaradi vedno boljše koordinacije lahko otrok zdaj stisne pest ali z rokami seže proti stopalom1. Če se dotaknete trebuščka, lahko občutite premike2, lahko pa tudi opazite, ko se otročku kolca3.

Vaš otrok začenja dobivati rožnato barvo, saj se pod kožo oblikujejo kapilare, ki se polnijo s krvjo4. Njegova pljuča se pripravljajo na prvi vdih in še naprej proizvajajo surfaktant, ki bo po rojstvu pripomogel k normalnemu delovanju pljuč3. Medtem se razvijajo tudi živci okoli otrokovih ust1. Ti ga bodo v zgodnjih fazah dojenja z zaznavanjem dotika usmerjali proti prsni bradavici1.

Sluh vašega otroka je napredoval in zdaj morda že lahko prepozna tudi glas vašega partnerja. Morda boste celo opazili, da je vašemu otroku določena vrsta glasbe ljubša kot katera druga.

Nosečnost v 25. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Popkovina, ki povezuje vas in vašega otroka, je zdaj debela in močna ter vašemu otroku zagotavlja nujno potrebna hranila in kisik ter odvaja odpadne snovi prek vašega telesa5.

Morda boste opazili, da imate malce otečene roke, noge in obraz. To je verjetno posledica zadrževanja vode, kar je v tej fazi nosečnosti normalno. Kljub temu je pomembno, da v primeru otekanja to omenite babici ali zdravniku. Otekanje je lahko znak preeklampsije6, nevarne bolezni, ki se običajno pojavi v drugi polovici nosečnosti ali takoj po porodu.

Poleg otekanja so simptomi preeklampsije tudi močan glavobol, zamegljen vid ali bliskanje pred očmi ter bolečine v žlički6. Če se pojavijo ti simptomi, pokličite osebnega zdravnika, babico ali nujno zdravniško pomoč na številki 112.

Vaš otročiček še naprej raste in zapolnjuje vašo trebušno votlino. Zaradi tega se vam utegne precej bolj spahovati. A za to ni kriv le vaš otroček: k prebavnim motnjam in zgagi prispevajo svoje tudi hormoni in sproščene mišice7

Simptomi nosečnosti v 25. tednu

Getting a good nights sleep

Pazite na prehrano

food to avoid during breastfeeding

Po eni strani imate otroka, ki raste v vašem trebuhu. Po drugi strani pa imate potrebo po vnosu več kalorij, zlasti v tretjem trimesečju. Po priporočilih ministrstva za zdravje in britanskega nacionalnega inštituta za zdravje in odličnost oskrbe naj bi ženske v zadnjem trimesečju vsak dan zaužile približno 200 dodatnih kalorij13.

Kako torej spraviti več v manj prostora? Eden od načinov je »paša«. Namesto treh obilnih obrokov na dan zaužijte pet ali šest manjših. To bo tudi ublažilo prebavne motnje in zgago.

Ker pa smo si vsi različni, je natančen vnos kalorij odvisen od vašega metabolizma, vaše telesne aktivnosti in od tega, ali nosite več kot enega otroka. Ustvarili smo vrsto receptov za okusne in uravnotežene jedi za nosečnice, ki vam bodo pomagali uživati v bolj zdravi nosečnosti in oblikovati bolj zdravo prihodnost za vašega otroka.

Hrana: katere jedi so v zadnjem trimesečju nosečnosti primerne in katere niso

  • manjši in pogostejši obroki, zaradi katerih se ne boste počutili preveč siti;
  • izogibajte se težki, začinjeni in mastni hrani;
  • v prehrano vključite veliko vitaminov C, K in B1 (tiamin) ter vlaknin14;
  • uživajte čim manj kofeina in se izogibajte energijskim pijačam z visoko vsebnostjo kofeina in sladkorja;
  • k boljši prebavi lahko pripomore tudi to, da med prehranjevanjem sedite zravnano15.

ZNANOST O DODATNIH KALORIJAH

Pripravilo podjetje Nutricia

Razširjen je mit, da morajo nosečnice »jesti za dva”16. To ne drži. Otrok bo v prvih šestih mesecih od vas dobil vsa hranila, ki jih potrebuje, ne da bi vam bilo treba povečati količino zaužite hrane16.

Pravzaprav so raziskave pokazale, da je pri ženskah s prekomerno telesno težo med nosečnostjo povečano tveganje za spontani splav in pojav bolezni, kot so gestacijski diabetes, preeklampsija in visok krvni tlak17.

Poskrbite, da boste še naprej uživali zdravo in uravnoteženo prehrano, ki bo vašemu otroku nudila podporo pri zadnjem obdobju hitre rasti pred rojstvom.

Zadnji pregled: 14.01.2020

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country