26. teden nosečnosti

26 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

6. mesec (2. trimesečje)

Hrana za možgane

V 26. tednu nosečnosti vaš otrok vstopa v fazo znatne telesne rasti in razvoja možganov. Vaša uravnotežena prehrana naj vsebuje dobre vire dolgoverižnih polinenasičenih maščobnih kislin (LCP) DHA, ki podpirajo ta hitri razvoj možganov.

foetus pregnancy week 26

Razvoj otroka v 26. tednu nosečnosti

Priprava na rojstvo otroka

Vaš otrok se začenja pripravljati na rojstvo, zato je prav, da se tudi vi pripravite na porod. Zdaj je čas, da začnete razmišljati o porodnem načrtu, o tem, kaj vse spakirati v torbo za porodnišnico, in katero sredstvo za lajšanje bolečin bi vam ustrezalo v času poroda.

Če delodajalca še niste obvestili o odhodu na porodniški dopust, kar brez skrbi, časa je še dovolj. Obvestiti pa ga boste morali vsaj 30 dni pred predvidenim nastopom porodniškega dopusta. Je pa morda pravi čas, da se pozanimate o svojih pravicah in o tem, do česa ste upravičeni. Več o svojih pravicah in o tem, do česa ste upravičeni, najdete na spletni strani eUprava.

LCP za možgane

Dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline (LCP) so skupina posebnih maščobnih kislin. Dve vrsti maščobnih kislin, ki sta najpomembnejši za razvoj vašega otroka, se imenujeta DHA in AA in spadata v skupini maščob omega 3 in omega 63.

Dokazano je, da DHA prispeva k razvoju možganov in oči vašega otroka ter je pomembna za razvoj vida vašega otroka v prvem letu življenja4.

Ker se otrokovi možgani v tretjem trimesečju tako hitro razvijajo, je vnos zadostne količine DHA še posebej pomemben.

DHA za razvoj otrokovih možganov skrbi tudi po rojstvu, ko se na otroka prenaša z materinim mlekom5.

Raziskave o LCP

Strokovnjaki so pregledali dejstva v zvezi z LCP v nosečnosti in ugotovili, da se je pri mamicah, ki so v drugi polovici nosečnosti uživale dodatek DHA, zmanjšalo tveganje za prezgodnji porod in povečala porodna teža otroka6,7.

Dejstva o koristnih maščobah

Strokovnjaki med nosečnostjo in dojenjem priporočajo dodaten dnevni odmerek 100–200 mg DHA8. Vendar pa so prehranski viri DHA omejeni na mastne ribe, ribje olje in drobovino, od teh pa so nekatera živila, zlasti jetra, na seznamu živil, ki se jim je med nosečnostjo treba izogibati ali jih omejiti.

Za zdrav vnos LCP, vključno z DHA, zaužijte tedensko 1–2 obroka mastnih rib, kot so skuša, sardine, sveža tuna in losos. Zaradi vsebnosti onesnaževal in živega srebra, ki jih lahko vsebujejo, večjih količin raje ne uživajte.

Če vam mastne ribe ne teknejo, v svojo prehrano obvezno vključite druge vire omega 3 maščobnih kislin, kot so oreščki, semena, temnozelena zelenjava, repično olje, polnozrnata žita in izdelki iz soje9.

Nadaljnji koraki

Preizkusite naslednje predloge za obroke in prigrizke za nosečnice, ki vsebujejo omega 3 maščobe:

  • skuša na rezini polnozrnatega kruha
  • losos na žaru z zelenjavo, kuhano v sopari
  • waldorfska solata z jabolki, zeleno in orehi
  • ribje pogače z lososom in solato iz mlade špinače
  • pest oreščkov in semen
  • skleda polnozrnatih žitnih kosmičev
  • sadni smuti s sojinim mlekom

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country