27.teden nosečnosti

27 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

6. mesec (2. trimesečje)

Povzetek

27. teden predstavlja začetek tretjega trimesečja in vaš otrok pridno pridobiva težo. Hitro se razvijajo tudi njegova čutila, njegove oči zdaj vse bolje zaznavajo svetlobo. Pogosta težava v tem obdobju so simptomi zgage. Preberite, kako lahko pomaga, če uživate nekatera živila in se izogibate drugim.

foetus pregnancy week 27

Razvoj otroka v 27. tednu nosečnosti

Kopičenje maščobe v 27. tednu

V 27. tednu nosečnosti vaš otrok od temena do trtice meri približno 24 cm in tehta že skoraj kilogram1. Ker se mu pod kožo nabira več maščobe, že dobiva polni videz novorojenčka1. Ta maščoba mu pomaga uravnavati telesno temperaturo in ga bo varovala pred mrazom po rojstvu2.

Razvijajo se tudi otrokova čutila, očesne mrežnice postajajo vse bolj občutljive na svetlobo3. Tudi trepalnice so se že oblikovale in bodo pomagale ščititi otrokove občutljive oči, ko bo zapustil varno zavetje maternice.

Zanimivo je, da so otrokove brbončice že tako dobro razvite1, da lahko zazna tudi drobne razlike v okusu plodovnice, ki se lahko spremeni glede na različno hrano, ki jo pojeste4. Morda boste celo začutili, da otrok postane aktivnejši po določeni hrani, na primer po začinjenem curryju.

Zgaga v nosečnosti

Povečana raven progesterona med nosečnostjo v pripravi na porod sprošča mišice. Vpliva pa tudi na zapiralko na vhodu v želodec, zaradi česar lahko majhne količine želodčne kisline uhajajo v požiralnik. Skupaj z rastočo maternico, ki pritiska na želodec, lahko to povzroči pekoč občutek zgage5.

Nekatera živila pogosteje povzročajo zgago, zato bodite pozorni na svojo prehrano. Ko ugotovite, katera živila vam povzročajo težave, jih poskušajte uživati v zmernih količinah. Pomembno pri tem pa je, da ne izključite nobene skupine živil ali pomembnih hranil, zato, če ne prenašate določenega živila, to obvezno omenite zdravniku.

Bodite pozorni na živila v svoji zdravi nosečniški prehrani, ki vam povzročajo zgago, in uvedite majhne spremembe, na primer zravnano sedenje po jedi ali pogosto uživanje majhnih količin hrane.

Simptome lahko ublažite tudi tako, da po jedi sedite zravnano in tako telesu pustite čas, da začne prebavljati hrano. Nekatere mamice opažajo, da pomaga, če jedo malo in pogosto ter ne tik pred spanjem. Lahko pa poskusite tudi spati na dodatnih blazinah, da si privzdignete glavo in ramena.

Pred uporabo zdravil proti zgagi se posvetujte z zdravnikom, babico ali farmacevtom, saj nekatera v nosečnosti morda niso primerna.

NASLEDNJI KORAKI

Za ublažitev pekočega občutka zgage lahko preizkusite naslednje nasvete5,6:

  • izogibajte se hrani in pijači, ki vsebuje kofein (npr. čaj, kava, kola, čokolada);
  • izogibajte se kisli hrani in pijači;
  • izogibajte se začinjeni in mastni hrani;
  • ko začutite, da se začnejo pojavljati simptomi, jih poskusite ublažiti z živili na osnovi mleka.

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country