28. teden nosečnosti


28 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

7. mesec (3. trimesečje)

Lažje zadihajte

Zdaj ko vstopate v tretje trimesečje, vaš otrok hitro pridobiva na teži, saj se mu pod kožo kopiči maščoba, njegova pljuča pa so dovolj razvita, da bi lahko dihal zrak, če bi se rodil predčasno. Pri nekaterih ženskah lahko v tretjem trimesečju odkrijejo gestacijski diabetes. Če se to zgodi, se pozanimajte, katere spremembe življenjskega sloga bi lahko pomagale.

foetus pregnancy week 28

Razvoj otroka v 28. tednu nosečnosti

Kopičenje maščobe v 28. tednu

Do 28. tedna nosečnosti je vaš otrok popolnoma izoblikovan in tehta približno kilogram1. Večina otročičkovih telesnih sistemov že dobro deluje, zdaj se njegov razvoj v veliki meri usmerja v rast. Delno to pomeni kopičenje maščobnih zalog1, ki bodo otroku po rojstvu zagotavljale toploto.

Vaš otrok je zdaj že tako dobro razvit, da bi lahko dihal zrak, če bi se rodil zdaj, pa čeprav še s pomočjo respiratorja2.

V 28. tednu so pljuča vašega otroka dovolj razvita, da lahko diha zrak.

Ste v zadnjem času slišali otrokov srčni utrip? Pregledi v predporodnem obdobju bodo zdaj postali pogostejši, zato mu bo babica večkrat prisluhnila, morda mu boste lahko prisluhnili tudi vi, z ultrazvokom ali stetoskopom. Otrokov srčni utrip se v tej fazi upočasni na približno 140 utripov na minuto, in če vaš partner prisloni uho na vaš trebuh, ga lahko celo sliši1.

Ko otrok raste, je v maternici vse manj prostora za gibanje, zato boste verjetno čutili še najmanjše pretegovanje in brcanje.

Gestacijski diabetes

Uravnotežena prehrana med nosečnostjo je nujna, da otroku zagotovite vse hranilne snovi, ki jih potrebuje za zdrav razvoj. Pomembna je tudi za vaše zdravje. Pri nekaterih ženskah se med nosečnostjo razvije gestacijski diabetes, običajno v tretjem trimesečju nosečnosti3. Obstaja več razlogov, zaradi katerih je pri nekaterih ženskah verjetnost za nastanek te bolezni večja kot pri drugih, vključno s prekomerno telesno težo in indeksom telesne mase nad 30 pred nosečnostjo4.

Pri nekaterih ženskah se med nosečnostjo razvije gestacijski diabetes, običajno v tretjem trimesečju nosečnosti

Gestacijska sladkorna bolezen pomeni, da vaše telo ne more proizvesti dovolj hormona, imenovanega inzulin, ki uravnava raven glukoze v krvi. Zaradi tega je lahko raven sladkorja v krvi previsoka3.

Med nosečnostjo se zaradi dodatnih potreb rastočega otroka potreba po inzulinu poveča. Ves čas nosečnosti boste imeli redne urinske teste, s katerimi se preverja, ali je v urinu prisotna glukoza, kar bi bil lahko znak, da je raven glukoze v krvi visoka. Če je raven glukoze v krvi previsoka, se gestacijski diabetes lahko zdravi z zdravo prehrano in telesno vadbo, nekatere ženske pa kljub temu dobijo zdravila. Če gestacijskega diabetesa ne zdravimo, to lahko povzroči tveganje za zaplete pri porodu.

Preberite več o gestacijskem diabetesu in o tem, kako lahko pomaga sprememba življenjskega sloga.

NASLEDNJI KORAKI

Če so vam diagnosticirali gestacijski diabetes, vam bodo svetovali, kako ga najbolje obvladovati. Spremembe življenjskega sloga lahko vključujejo4:

• redno prehranjevanje – ne izpuščajte obrokov
• izbiro živil z nizkim GI, kadar je to mogoče (živila, ki jih telo počasneje razgrajuje, kar pomaga ohranjati stabilnejšo raven sladkorja v krvi)
• uživanje več sadja in zelenjave
• omejitev vnosa sladkorja
• uživanje več nenasičenih maščob
• spremljanje vnosa kalorij

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country