29.teden nosečnosti

29 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

7. mesec (3. trimesečje)

Prepustite se otroku

Do 29. tedna nosečnosti bo vaš otrok vedno bolj aktiven in pričakujete lahko, da boste čutili obilico njegovih gibov. Tretje trimesečje nosečnosti je tudi obdobje hitre rasti, v katerem se bo teža vašega otroka potrojila. V vaši prehrani je še vedno pomemben vitamin K, ki pomaga pri strjevanju krvi, zato še naprej uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano.

foetus-pregnancy-week-29

Razvoj otroka v 29. tednu nosečnosti

V 29. tednu nosečnosti se velikost in teža močno razlikujeta od otroka do otroka. V povprečju pa so veliki približno 26 cm (merjeno od vrha glave do dna) in tehtajo približno 1.100 g. Toda vaš otrok je lahko večji ali manjši od tega povprečja1.

Gotovo pa je, da bo vaš otrok do konca tretjega trimesečja občutno zrasel, in sicer bo svojo težo podvojil ali v nekaterih primerih celo potrojil2. Čeprav še ni pripravljen priti na svet, so njegovi možgani dovolj razviti, da lahko uravnavajo osnovne funkcije, kot sta dihanje in telesna temperatura1.

Še en organ, ki v 29. tednu začne dobro delovati, pa so pljuča. Kompleksna mreža zračnih mešičkov in manjših dihalnih poti znotraj njih je v tej fazi dovolj razvita za dihanje zraka, vendar še zdaleč ni dokončno oblikovana, zato bi vaš otrok, če bi se rodil v tej fazi, najverjetneje potreboval dodatno pomoč respiratorja1. Otrokova pljuča se razvijajo ves čas nosečnosti in še naprej v otroštvu3.

Vaš dojenček je v tej fazi še naprej zelo aktiven.

Vaš otrok bo v 29. tednu še naprej zelo dejaven in verjetno boste zaznali veliko njegovih premikov – prevrača kozolce, vas suva in drega ter včasih silovito brca1.

Čeprav število gibov, ki naj bi jih dnevno občutili, ni nikjer določeno, morate upoštevati, da ima otrok svoje vzorce; morda je aktivnejši, ko se najeste ali ko se zvečer odpravite k počitku.

Vsaka nosečnost je drugačna, vendar če opazite spremembo v vzorcu otrokovega gibanja, o tem obvestite babico ali porodnišnico.

Z mislimi v prihodnost – vitamin K pri porodu in rojstvu

Čeprav je vitamin K potreben le v majhnih količinah – približno 0,001 mg na dan na kilogram telesne teže4 – je še vedno pomembna sestavina prehrane v nosečnosti. Ta vitamin je bistvenega pomena pri strjevanju krvi, zato lahko njegovo pomanjkanje v nosečnosti privede do zapletov pri otroku po rojstvu5. Čeprav je to redko, lahko njegovo pomanjkanje povzroči spontane krvavitve in nastajanje podplutb kjer koli po telesu. Zdrava raven vitamina K omogoča normalno strjevanje krvi in s tem zmanjšuje tovrstna tveganja.

Čeprav je pomanjkanje vitamina K pri dojenčkih redko, večina po rojstvu dobi poživitveni odmerek.

Večina ljudi brez truda zaužije dovolj vitamina K s prehrano, poleg tega ga lahko proizvajajo tudi nekatere črevesne bakterije6. Čeprav ne gre za hranilo, ki bi mu bilo treba posvečati posebno pozornost, je vredno zagotoviti, da v svojo zdravo prehrano v nosečnosti vključite nekatere od spodaj navedenih virov vitamina K.

Čeprav je pomanjkanje vitamina K pri dojenčkih redko, večina po rojstvu dobi poživitveni odmerek.

NASLEDNJI KORAKI

Vključite v svojo zdravo in uravnoteženo prehrano ta živila, bogata z vitaminom K:

  • zelena listnata zelenjava, npr. špinača, brokoli, zelje in ohrovt
  • rastlinska olja, zlasti sojino olje
  • jajca
  • pusto meso
  • mlečni izdelki

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country