30.teden nosečnosti

30 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

7. mesec (3. trimesečje)

Hrana za možgane

V 30. tednu nosečnosti se vašemu otroku dogaja veliko, tako znotraj kot na zunaj. Pojavijo se drobceni nohti na nogah, hitro rastejo tudi živčna vlakna, ki omogočajo hitrejši pretok možganskih impulzov. Ta kognitivni razvoj je odvisen od železa, zato je pomembno, da ga s hrano zaužijete dovolj.

foetus pregnancy week 30

Razvoj otroka v 30. tednu nosečnosti

30. teden je čas za obrat

V 30. tednu nosečnosti vaš otrok od temena do trtice meri približno 27 cm in tehta približno 1.400 g. Njegovi možgani in pljuča še naprej dozorevajo, medtem pa mu na nogicah začnejo rasti drobni nohti1.

V tem času začne izginjati bela, mastna zaščitna snov, verniks, pa tudi mehke, tanke dlačice, lanugo2 – to je znak, da je otrok pod kožo nakopičil dovolj maščobe, da ga greje.

Mnogi otročički so se zdaj že obrnili v položaj z glavo navzdol, kar pomeni, da je otrok pripravljen na porod.

Veliko otrok v tem času zavzame položaj z glavo navzdol1 in se tako pripravi na pot v zunanji svet. Če babica ugotovi, da se vaš otrok še ni obrnil, nikar ne skrbite – časa je še dovolj.

Imate železo ves čas v mislih?

Železo je ves čas nosečnosti ključno hranilo. V krvnih celicah prenaša kisik po telesu in ga prek posteljice prenaša otroku ter ima pomembno vlogo pri njegovem kognitivnem razvoju3.

Zato je pomembno, da med nosečnostjo uživate veliko živil, bogatih z železom, kot so meso, mastne ribe in jajca. Rastlinski viri železa so kruh in žita za zajtrk, obogatena z železom, temnozelena listnata zelenjava, npr. vodna kreša, kodrolistni ohrovt in brokoli, suho sadje, npr. fige in marelice ter stročnice4.

Večina nosečnic lahko vzdržuje ustrezno raven železa v krvi že samo s prehrano. Če pa je vaša raven železa nizka, vam zdravnik lahko predpiše dodatek5.

Ob obroku je dobro spiti kozarec sadnega soka ali pojesti košček sadja z visoko vsebnostjo vitamina C, saj se tako železo lažje absorbira.

Ne smemo pa pozabiti, da so živila, ki absorpcijo železa zavirajo, medtem ko jo druga pospešujejo. Vitamin C pomaga pri absorpciji železa iz rastlinskih virov, zato je dobro ob obroku spiti kozarec sadnega soka z veliko vitamina C ali pojesti kos sadja6. Kalcij ima lahko nasproten učinek, prav tako tanini, ki jih najdemo v čaju in kavi. To pa ne pomeni, da se jim morate izogibati. Z uravnoteženo prehrano si lahko zagotovite vse potrebno železo.

NASLEDNJI KORAKI

Poskrbite, da zaužijete dovolj naslednjih živil, ki vsebujejo železo4:

  • pusto meso in mastne ribe, npr. sardine
  • temno zelena zelenjava, npr. brokoli, vodna kreša, špinača in ohrovt
  • oreščki, zlasti indijski oreščki
  • stročnice, čičerka, fižol in leča
  • polnozrnata žita, vključno s polnozrnatim kruhom, in z železom obogatena žita za zajtrk
  • suho sadje, npr. marelice, suhe slive in rozine
  • jajca

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country