31.teden nosečnosti

31 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

7. mesec (3. trimesečje)

Vse je v očeh

Čeprav se rast otroka v 31. tednu nosečnosti nekoliko upočasni, se njegov razvoj nadaljuje, med drugim se začenja izražati tudi barva otrokovih oči. Vitamin C pomembno prispeva k absorpciji železa, železo pa še naprej podpira delovanje otrokovih kognitivnih funkcij.

foetus pregnancy week 31

Razvoj otroka v 31. tednu nosečnosti

V 31. tednu se razvije barva oči

Vaš otrok v 31. tednu nosečnosti meri približno 28 cm od temena do trtice, in tehta približno kilogram in pol. Še vedno pridobiva težo, vendar se njegova rast začenja nekoliko upočasnjevati1. Količina plodovnice v vaši maternici pa se povečuje. Vse do rojstva bo vaš otrok še naprej vdihoval2 in požiral plodovnico ter jo izločal z urinom3.

Otrokov očesni pigment se razvija že zdaj, vendar se lahko v pravo barvo razvije šele več mesecev po rojstvu.

Približno v 31. tednu se razvije otrokova barva oči, in čeprav se večina belopoltih otrok rodi z modrimi očmi, se večini barva spremeni, a da se pokaže njihova prava barva, lahko traja več mesecev.

Ne glede na to, kakšne barve bodo na koncu postale, se oči vašega otroka že odzivajo na svetlobo in zenice se že lahko razširijo in skrčijo. Otrokove veke so že dobro razvite, tako da lahko po želji odpira in zapira oči1. Preberite več o otrokovih očeh ob rojstvu.

Ali lahko vplivam na barvo oči svojega otroka?

Barva oči vašega otroka je v veliki meri odvisna od genetike. Nič takega ni, kar bi lahko naredili ali pojedli v nosečnosti ali po rojstvu otroka, da bi se barva spremenila. Če imata oba s partnerjem enako barvo oči, obstaja velika verjetnost, da bo imel enako barvo oči tudi vajin otrok, a to ni povsem gotovo. Geni vaše družine, vključno z geni vaših staršev, se lahko med seboj mešajo in kombinirajo, zaradi česar se lahko pojavijo različni rezultati.

Vitamin C pomaga pri absorpciji železa

Zaradi vseh novih kognitivnih funkcij, ki se razvijajo pri vašem otroku, je pomembno, da mu s prehrano zagotovite zadostno količino železa, pa tudi vitamina C, ki pomaga pri absorpciji železa iz rastlinskih (nehemskih) virov. Vitamin C je pomemben del prehrane v nosečnosti, saj je potreben za zaščito celic in pomoč pri proizvodnji kolagena, ki tvori hrustanec, kite, kosti in kožo4.

Vitamin C pomaga pri absorpciji železa, ki podpira kognitivne funkcije vašega otroka.

Zato je dobro, da vitamin C uživate skupaj z nekaterimi živili, bogatimi z železom, ali po zaužitju takšnih živil. Na primer kozarec pomarančnega soka skupaj s praženo zelenjavo, pečenim lososom in brokolijem ali pa kivi z nekaj indijskimi oreščki.

Vitamin C in železo sta naravno prisotna v številnih različnih živilih, tako da dobrega ravnovesja v prehrani ne bi smelo biti težko doseči. Priporočeni dnevni vnos vitamina C v nosečnosti je 40 mg, v zadnjem trimesečju nosečnosti pa še dodatnih 10 mg na dan6.

NASLEDNJI KORAKI

Ob obrokih poskusite vključiti enega od teh virov vitamina C:

  • sadje – pomaranče, kivi, jagode ali borovnice
  • sok limone ali limete
  • sadni sok
  • na pari kuhan brokoli
  • sveži listi mlade špinače
  • paradižnik
  • brstični ohrovt

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country