32. teden nosečnosti

32 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

8.mesec (3. trimesečje)

D kot dober razvoj

V 32. tednu nosečnosti so telesni sistemi vašega otroka večinoma že oblikovani, delujejo in so pripravljeni na življenje zunaj maternice. Velik del otrokovega razvoja bo odslej namenjen rasti in prav zato je vitamin D tako pomemben. Preberite, kako to hranilo pomaga otrokovim kostem pri rasti in kako poskrbeti, da ga dobite dovolj.

foetus pregnancy week 32

Razvoj otroka v 32. tednu nosečnosti

Otrokova pljuča se še vedno razvijajo, vendar se zaradi vdihavanja plodovnice3 krepijo in pripravljajo na prvi vdih zraka1.

V 32. tednu nosečnosti lahko otrok obrača glavo z ene strani na drugo.

Čeprav otrok večino dneva prespi, lahko, ko je buden, preizkuša svojo novo sposobnost obračanja glave z ene strani na drugo1. Zdaj se že bolj zaveda lastnega telesa in lahko sesa palec ter brca z nogami, kadar koli se mu zahoče4.

Nekateri otroci so do 32. tedna že v položaju z glavo navzdol, znanem kot glavična vstava, in so pripravljeni na rojstvo. Če je vaš otrok še vedno v medenični vstavi (v položaju z glavo navzgor) ali prečno (vodoravno), ne skrbite; še ima dovolj časa, da se obrne2.

Vitamin D: ključna sestavina za zdravje kosti v prihodnosti

Vitamin D je pomembno hranilo, ki ga je treba vključiti v prehrano v tretjem trimesečju. V telesu uravnava ravni kalcija in fosforja, ki sta bistvena za razvoj otrokovih kosti5,6. V skrajnih primerih lahko pomanjkanje vitamina D pri materi privede do mehčanja otrokovih kosti, kar lahko privede do redke oblike rahitisa7.

Vitamin D, ki ga zaužijete zdaj, ne le varuje in pomaga pri izgradnji kosti, ampak tudi pomaga pri ustvarjanju otrokovih osebnih zalog tega hranila, ki jih bo potreboval v prvih mesecih po rojstvu.

Priporočljivo je, da med nosečnostjo vsak dan zaužijete 10 mikrogramov vitamina D.

Telo tvori vitamin D, ko je koža izpostavljena sončnim žarkom UVB. Vendar je zaradi geografske širine ponekod izpostavljenost sončni svetlobi nezadostna. To pomeni, da vitamin D, ki ga dobite z izpostavljenostjo kože sončnim žarkom, morda ne bo zadostoval za vas in vašega otroka ves čas nosečnosti.

Vnos vitamina D lahko od 32. tedna dalje povečate tako, da poskrbite za uživanje živil, ki so dobri vir vitamina D. Vendar pa je malo verjetno, da bo to zadoščalo. Priporoča se, da med nosečnostjo vsak dan zaužijete 10 mikrogramov vitamina D, s čimer zagotovite količino vitamina D, ki jo potrebujete vi in vaš otrok8. Ministrstvo za zdravje priporoča, da z jemanjem dodatka vitamina D nadaljujete tudi po rojstvu otroka, če nameravate dojenčka dojiti8.

NASLEDNJI KORAKI

Preverite, ali vaš prenatalni multivitaminski dodatek vsebuje 10 mikrogramov vitamina D, in če ne, kupite poseben dodatek.

Z rednim uživanjem naslednjih živil, bogatih z vitaminom D, lahko povečate njegov vnos9:

  • mastne ribe, vključno s slaniki, skušami, sardinami, lososom ali postrvjo (vendar je treba to omejiti na dva obroka na teden, saj lahko mastne ribe vsebujejo toksine, ki so lahko škodljivi za vašega razvijajočega se otroka).
  • jajca – rumenjak vsebuje vitamin D;
  • obogatena živila – mleko, žita za zajtrk, margarina in namazi z nizko vsebnostjo maščob nekaterih blagovnih znamk, ki jim je dodan vitamin D.

Zadnji pregled: 08.09 2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country