34.teden nosečnosti

34 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

8.mesec (3. trimesečje)

V 34. tednu se kosti še naprej utrjujejo

V 34. tednu nosečnosti vaš rastoči otrok tehta približno 2,3 kg in je od temena do trtice dolg 31 cm1. Del te dodatne teže predstavljajo kosti, ki se še naprej utrjujejo in krepijo. Izjema so kosti v otrokovi glavi: te ostanejo mehke in ločene ves čas nosečnosti, da se lahko nato varno premikajo in prilagajajo pritisku, ki ga bodo doživele med porodom2.

foetus pregnancy week 34

Razvoj otroka v 34. tednu nosečnosti

Imunski sistem vašega otroka čaka še precej razvoja – dozoreval bo tako še naprej v času nosečnosti kot tudi kasneje v otroštvu.

V 34. tednu nosečnosti številni otrokovi telesni sistemi že delujejo, njegov imunski sistem pa se še vedno razvija2. Razvoj se bo nadaljeval tudi po rojstvu, ko bo vaše telo nudilo podporo temu razvoju in z materinim mlekom zagotavljalo zaščitne dejavnike, kot so protitelesa2.

Če bi lahko pokukali v maternico, bi videli, da so nohti vašega otroka zrasli že do konic prstov. Če pričakujete dečka, so v tej fazi lahko vidna tudi njegova moda, manjše število dečkov pa se rodi z nespuščenimi modi. To se običajno samo uredi v prvem letu starosti3.

Ker se datum poroda približuje, je zdaj čas, da pripravite torbo za porodnišnico. Če že vnaprej razmislite o tem, kakšne prigrizke bi potrebovali med porodom, boste dobro pripravljeni, ko bo napočil čas za to. Prav tako ne smemo pozabiti, da se le 5 % otrok rodi na predvideni datum, zato je ta datum sicer dobra iztočnica za to, kdaj bo vaš otrok prišel na svet, vendar prav to – zgolj iztočnica1.

Kako vzpostaviti zdrave navade za dojenje

Po rojstvu otroka mu vaše telo z materinim mlekom še naprej zagotavlja vsa hranila, ki jih potrebuje. Enako kot v nosečnosti vaše telo tudi po porodu v ospredje postavlja potrebe otroka, zato je pomembno, da vaša prehrana vsebuje pravo ravnovesje hranilnih snovi in energije za podporo tako vam kot dojenčku.

Zdrave prehranjevalne navade, ki ste se jih držali med nosečnostjo, bodo prav tako pomembne, ko boste začeli dojiti.

Nekatera hranila, ki veljajo za pomembna med nosečnostjo, so ključna tudi za razvoj vašega dojenčka v prvih mesecih življenja, zlasti:

  • Vitamin D – podpira zdrav razvoj kosti v telesu vašega otroka4. Z nadaljnjim jemanjem dodatka vitamina D tudi po koncu nosečnosti si zagotovite vnos priporočenih 10 mcg vsak dan.
  • LCP, zlasti DHA – prispeva k razvoju možganov in oči vašega otroka5. Dodatne količine DHA lahko v telo vnesete tako, da v svojo prehrano vsak teden vključite do dva obroka mastnih rib.
  • Železo – podpira otrokov kognitivni razvoj6, tako v nosečnosti kot po rojstvu, in je kot ključna sestavina rdečih krvničk nujno potrebno za prenos kisika po telesu. Živila, bogata z železom, vključujejo meso, mastne ribe, zeleno listnato zelenjavo in fižol.

Med dojenjem boste morali biti pozorni tudi na vnos tekočine. Telo za proizvodnjo materinega mleka potrebuje veliko vode, zato je priporočljivo, da doječe ženske poleg priporočenih 2 litrov dnevno spijejo še dodatnih 700 ml vode na dan8. To pomeni 10–11 kozarcev na dan. Ne pozabite, da se v to dnevno količino vštevajo tudi čaj, kava, mleko, sadni sok, juhe in smutiji.

Tudi v zadnjih tednih nosečnosti potrebujete veliko tekočine, zato če sumite, da ne pijete dovolj vode, je zdaj pravi čas, da povečate vnos in vzpostavite zdravo navado pitja vode.

NASLEDNJI KORAKI

Mastne ribe so zakladnica koristnih hranil, vključno z vitaminom D, železom in omega 3 maščobnimi kislinami. Preizkusite te predloge za zdrave prigrizke in lahke obroke, ki so idealni za tretje trimesečje nosečnosti in obdobje dojenja. Ne pozabite omejiti vnosa na največ dva obroka na teden zaradi morebitne vsebnosti onesnaževal9:

  • sardine na opečenem kruhu s svežim paradižnikom
  • skuša s polnozrnatimi krekerji in kumaričnimi palčkami
  • tunin steak z mladim krompirjem in stročjim fižolom
  • losos na žaru na zeleni solati in polnozrnata štručka
  • poširan sled s krompirjevo solato in listi zelene solate

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country