35. teden nosečnosti

35 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

8.mesec (3. trimesečje)

Rasti, dete, rasti

Vaš otrok je skoraj pripravljen na rojstvo in hitro raste. Vaše telo je izpostavljeno vse večjim potrebam in v 35. tednu nosečnosti lahko ugotovite, da vas pogosto muči zaprtje. Če svojo uravnoteženo prehrano obogatite z več vlakninami, boste lažje ohranjali normalno delovanje črevesja.

foetus pregnancy week 35

Razvoj otroka v 35. tednu nosečnosti

Skoraj pripravljen na rojstvo

V 35. tednu nosečnosti vaš otrok tehta približno 2,5 kg1, čeprav je to le ocena. Otroci se v tej fazi zelo razlikujejo tako po velikosti kot po teži, zato lahko tudi z ultrazvokom določimo le razpon in ne natančnega podatka2.

Gotovo pa je, da ima vaš rastoči otrok zdaj manj prostora za gibanje. Iz skrčenega fetalnega položaja, pri katerem so otrokove noge privite k prsnemu košu, se lahko še vedno premetava in premika, njegove gibe pa lahko opazite na površini trebuščka3.

Tudi vaša posteljica je zrasla in v 35. tednu tehta približno 550 g. To je več kot četrtina trenutne teže otroka in približno šestina njegove porodne teže4.

Pljuča vašega otroka so popolnoma oblikovana in pripravljena na dihanje, poleg tega pa dozoreva tudi njegov osrednji živčni sistem1. Zdaj že ima sesalni refleks5 in njegov prebavni sistem je skoraj pripravljen na življenje zunaj maternice1.

V 35. tednu se vaše telo s proizvajanjem kolostruma že pripravlja na hranjenje otroka po rojstvu.

Pripravlja se tudi vaše telo, ki že proizvaja mleko. Ko se približuje datum poroda, lahko opazite, da vam iz prsi občasno uhaja kolostrum – hranljivo prvo mleko5.

Življenjske vlaknine: ohranjanje zdravega delovanja črevesja

Vaš otrok je v 35. tednu nosečnosti veliko večji, prav tako tudi vaš trebušček, zato se lahko zgodi, da boste imeli v tej zadnji fazi nosečnosti večkrat težave z zaprtjem6.

Vključevanje živil, bogatih z vlakninami, v prehrano lahko pomaga ohranjati zdravo delovanje črevesja, pri čemer različne vrste vlaknin v prebavnem sistemu opravljajo različne funkcije. Na splošno velja, da topne vlaknine v črevesju fermentirajo, medtem ko netopne vlaknine skozi črevesje preidejo nepredelane. Postopno povečevanje zaužite količine obeh vrst vlaknin bi moralo pomagati ohraniti zdravo delovanje črevesja do konca nosečnosti.

Postopno povečevanje zaužite količine obeh vrst vlaknin bi moralo pomagati ohraniti zdravo delovanje črevesja v nosečnosti.

Ne pozabite piti veliko vode in si privoščite lahkotno telesno vadbo, na primer hojo ali jogo. Nekateri dodatki železa lahko povzročijo zaprtje, zato se, če ga jemljete, pri zdravniku pozanimajte o alternativah6,7.

Nadaljnji koraki

Vlaknine najdemo le v živilih rastlinskega izvora. Topne in netopne vlaknine se v živilih pogosto nahajajo skupaj, zato uživanje različnih živil, bogatih z vlakninami, zagotavlja dobro mešanico obeh vrst vlaknin.

Preizkusite naslednje alternative jedem, ki so bogate z vlakninami, in tako povečajte vnos vlaknin:

  • krompirjev pire zamenjajte s krompirjem v srajčki
  • pomarančni sok zamenjajte s sokom iz cele pomaranče
  • zelenjavno juho zamenjajte z zelenjavno juho s fižolom
  • piščančji kari z rižem zamenjajte za kari iz piščanca in leče z rjavim rižem

Zadnji pregled: 08.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country