36.teden nosečnosti

36 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

8.mesec (3. trimesečje)

V 36. tednu nosečnosti je otrokov prebavni sistem že pripravljen na materino mleko. Vaš rastoči trebušček vam v tem obdobju morda dodatno obremenjuje mehur, a je kljub temu pomembno, da pijete dovolj vode in ostajate hidrirani. Preberite, koliko vode naj bi popili vsak dan in kako ugotoviti, ali morate povečati vnos tekočine.

foetus pregnancy week 36

Razvoj otroka v 36. tednu nosečnosti

V 36. tednu je otrok pripravljen na dihanje

Vaš otrok, ki od temena do trtice meri približno 33 cm in tehta približno 2,7 kg, se v tej fazi zaradi vse bolj utesnjenega prostora najverjetneje ne more več veliko gibati. Ko se premakne, lahko prepoznate stopalo, komolec ali drug del telesa, ki pritisne ob steno trebuščka1.

Čeprav število gibov, ki naj bi jih dnevno občutili, ni nikjer določeno, morate upoštevati, da ima otrok svoje vzorce; morda je aktivnejši, ko se najeste ali ko se zvečer odpravite k počitku. Vsaka nosečnost je drugačna, vendar če opazite spremembo v vzorcu otrokovega gibanja, o tem obvestite babico ali porodnišnico.

Vaš dojenček je zdaj že pripravljen, da bo prebavljal materino mleko in dihal zrak.

Vaš otrok je zdaj dobro pripravljen na življenje zunaj maternice. Ker otrok sesa palec, diha in požira plodovnico že med nosečnostjo, so mišice in organi, ki sodelujejo pri hranjenju in prebavi, dodobra pripravljeni na prvo hranjenje z materinim mlekom. Pri 36 tednih je vaš otrok pripravljen tudi na dihanje zraka, njegova pljuča so popolnoma oblikovana in pripravljena na prehod od vdihavanja plodovnice k vdihavanju in izdihavanju zraka2.

Voda za življenje: pritisk na mehur v nosečnosti

Otrok v novem položaju bolj pritiska na vaš mehur. Zato lahko od 36. tedna naprej pogosteje čutite potrebo po uriniranju. Ker pa je ohranjanje hidracije zelo pomembno, še posebej med nosečnostjo, se uprite skušnjavi, da bi z namenom zmanjšanja števila obiskov stranišča pili manj.

Evropska agencija za varnost hrane navaja, da je treba spiti 2,3 litra (ali 9–10 250-mililitrskih kozarcev) tekočine na dan.

Lahko poskusite piti nekoliko manj tik pred spanjem, da se izognete nočnemu vstajanju, vendar ne pozabite, da morate zato več piti čez dan.

Evropska agencija za varnost hrane navaja, da je treba med nosečnostjo spiti približno 2,3 litra vode na dan3. To je približno devet do deset 250-mililitrskih kozarcev tekočine dnevno.

V to količino so poleg vode vključeni tudi mleko, juhe, sadni sokovi in smutiji. Prav tako ne pozabite piti več v vročem vremenu ali po fizični aktivnosti.

Zakaj je v nosečnosti pomembno, da ostanete hidrirani

Ljudje smo sestavljeni iz približno 60 % vode in je v povprečju izgubimo 2 litra na dan. To tekočino je treba nadomestiti, da se prepreči dehidracija in da kri lahko učinkovito prenaša hranila po telesu ter odstranjuje odpadne snovi.

S pitjem zadostne količine tekočine boste ohranili zdravje sečil, kajti okužbe sečil so med nosečnostjo pogostejše4.

Znaki dehidracije

Če opazite naslednje znake, ste morda dehidrirani5:

  • žeja
  • redko (manj kot trikrat ali štirikrat na dan) izločanje temno obarvanega urina
  • omotica ali vrtoglavica
  • glavobol
  • utrujenost
  • suha usta, ustnice in oči

Da se rehidrirate, čim prej popijte več tekočine. Sladka pijača, kot je sadni sok, lahko nadomesti izgubljeni sladkor, slan prigrizek, kot so soljeni oreščki, pa lahko nadomesti izgubljeno sol6.

Zadnji pregled: 09.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country