37.teden nosečnosti

37 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

9.mesec (3. trimesečje)

Pripravljen na rojstvo

Vaš otrok se v 37. tednu nosečnosti šteje za donošenega, in ker je že tako velik, boste v čutili tudi njegove najmanjše gibe. Ker se bo kmalu rodil, je pomembno, da ohranite uravnoteženo prehrano in poskrbite za dovolj hranilnih snovi, kot je kalcij, ki je pomemben tudi pri dojenju.

foetus pregnancy week 37

Razvoj otroka v 37. tednu nosečnosti

V 37. tednu je otrok donošen

V 37. tednu nosečnosti je vaš otrok popolnoma razvit in šteje za donošenega1. Če se porod začne v tej fazi, ni razloga za odlašanje – vaš otrok je pripravljen spoznati zunanji svet2.

V 37. tednu je vaš otrok popolnoma razvit in velja za donošenega.

Zdaj tehta približno 3 kilograme in meri približno 34 cm od temena do trtice2 ter je najverjetneje že v položaju z glavo navzdol, pripravljen na rojstvo. Ko se otrok spusti nižje in razbremeni pritisk na rebra, vam bo morda postalo bolj udobno1.

Prebavni sistem vašega otroka je zdaj pripravljen na prebavo materinega mleka in izločanje odpadnih snovi. V prvem blatu bodo tudi odpadne snovi, ki so se nabirale med nosečnostjo, lepljiva snov, imenovana mekonij. Ta je zelenkaste barve in lahko vsebuje nekaj drobnih dlačic, ki so otroku v nosečnosti služile kot dodatna izolacijska plast na njegovem telesu. Velik del lanuga je s kože že odpadel, a se nekateri dojenčki rodijo z majhnimi zaplatami dlak, ki so še ostale1.

Čeprav je otrok telesno popolnoma oblikovan, se njegov imunski sistem še vedno razvija. Po rojstvu bo iz vašega materinega mleka dobil protitelesa in imunske dejavnike, ki ga bodo pomagali zaščititi pred okužbami, hkrati pa bodo okrepili njegovo naravno obrambno sposobnost2.

Kalcij za vas in za vašega otroka

Kalcij je bistvenega pomena za izgradnjo močnih kosti in zob3, vzdrževanje mišične funkcije, pomoč pri strjevanju krvi in vzdrževanje funkcij živčevja3.

V nosečnosti je to pomemben mineral za otrokove razvijajoče se kosti, in ker bo vaš otrok vsa hranila dobil iz materinega mleka, morate poskrbeti, da boste tudi med dojenjem uživali veliko živil, bogatih s kalcijem.

Dnevna potreba po kalciju je namreč v času dojenja za 550 mg večja kot v času nosečnosti4.

Po podatkih Ministrstva za zdravje bi morali z uživanjem uravnotežene in zdrave prehrane dobiti vso potrebno količino kalcija.

Če menite, da vaša prehrana vsebuje premalo kalcija, se o jemanju kalcijevega dodatka posvetujte z zdravstvenim delavcem.

NASLEDNJI KORAKI

S tem vodnikom o vsebnosti kalcija v nekaterih živilih lahko preverite, ali je vaš dnevni vnos kalcija zadosten5.

ŽiviloVsebnost kalcija
200ml delno posnetega mleka230mg
30g sira čedar220mg
150g navadnega jogurta z nizko vsebnostjo maščob240mg
200ml sojinega mleka, obogatenega s kalcijem180mg
2 suhi figi100mg
6 mandlejev30mg
90g kuhane špinače160mg
1 kepica mlečnega sladoleda60mg
1 žlica sezamovih semen80mg
2 konzervirani sardini z užitnimi kostmi270mg
2 rezini belega kruha127mg
2 rezini polnozrnatega kruha76mg

Zadnji pregled: 09.09.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country