38.teden nosečnosti

38 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

9.mesec (3. trimesečje)

Pravila spusta

V 38. tednu nosečnosti vaš otrok tehta približno 3 kg. V tem času se večina otrok pomakne nižje v trebuhu, pravimo, da se otrok spusti v medenico oziroma vstopi v porodni kanal. To pomeni, da do poroda verjetno ni več daleč. Oglejte si naše predloge zdravih prigrizkov za čas poroda, ki jih lahko dodate v torbo za porodnišnico. Ti prigrizki bodo poskrbeli za hranljivo okrepčilo, ki bo koristilo tako vam kot vašemu otroku, ko bo prišel čas.

foetus pregnancy week 38

Razvoj otroka v 38. tednu nosečnosti

V 38. tednu nosečnosti lažje zadihate

Do 38. tedna nosečnosti je vaš otrok, ki tehta približno 3 kg1, že popolnoma razvit in pripravljen na rojstvo2. Morda se je celo že pomaknil navzdol v vašem trebuhu, čemur običajno rečemo, da se je spustil v medenico ali vstopil v porodni kanal. Ta spust včasih pospremi opazno znižanje trebuha, čeprav se nekaterim bodočim mamicam to zgodi šele na začetku poroda1.

V tem času je vaš otrok že izgubil večino lanuga, mehke puhaste dlake, ki ga je grela večino nosečnosti. Nekateri dojenčki se rodijo z manjšimi zaplatami lanuga, ki pa v prvih dneh in tednih postopoma izginejo1.

V 38. tednu ima otrok na telesu morda še vedno nekaj manjših zaplat puhastega lanuga, vendar je večina dlačic že izginila.

Na življenje po rojstvu se otrokovo telo pripravlja tudi tako, da v pljučih proizvaja več surfaktanta. Ta snov preprečuje, da bi se pljučni mešički zlepili, ko bodo z vsrkavanja plodovnice prešli na vdihavanje zraka3.

Prigrizki za porod: razmislite o energiji in hranljivosti

38. teden je čas, da si pripravite torbo za porodnišnico, saj je prihod vašega dojenčka tik pred vrati. Poleg osebnih in praktičnih predmetov je koristno pripraviti tudi nekaj hranljivih prigrizkov, ki jih boste lahko izbrali, če boste med porodom potrebovali dodatno energijo.

Če prigrizkov med porodom ne boste pojedli, bodo dobrodošlo okrepčilo, ko bo dojenček prišel na svet.

Najverjetneje vam ne bo do velikih količin hrane, toda grižljaj ali dva s hranili bogatega prigrizka bosta lahko dobro okrepčilo. Pripravite različna živila, saj ne morete vedeti, kaj vam bo teknilo ali kaj boste prenesli, ko pride čas.

Naslednji koraki

Pripravite si zdrave, energijske prigrizke, ki bodo poskrbeli za okrepčilo med porodom ter nudili podporo vašemu telesu in otroku pri prehodu na dojenje:

  • banane
  • marelice, rozine in drugo suho sadje
  • sveže sadje
  • žitne ploščice
  • ovseni piškoti
  • pest oreščkov

Ne pozabite spakirati nekaj pijače, da boste dobro hidrirani. Nekatere mamice priporočajo športne napitke ali pa vodo ali sadni sok v športni plastenki za lažje pitje.

Zadnji pregled: 09.09.2016

Sorodni članki

Vzpostavljanje vezi z dojenčkom v starosti od 0 do 3 mesecev

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country