39. teden nosečnosti

39 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

9.mesec (3. trimesečje)

Tekoče zlato

Ko ste v 39. tednu nosečnosti, je vaš otrok verjetno v položaju z glavo navzdol, pripravljen na rojstvo. Še malo in že se bosta srečala iz oči v oči ter se skupaj podala na pot dojenja. Preberite, zakaj je materino mleko najboljši vir hranil za vašega otroka in kako z zdravo, uravnoteženo prehrano za dojenje skrbite tako za svoje zdravje kot za razvoj svojega otroka.

foetus pregnancy week 39

Razvoj otroka v 39. tednu nosečnosti

Priprave na življenje zunaj maternice v 39. tednu

Do datuma poroda je ostal le še kakšen teden, vaš otrok pa je zdaj dolg približno 36 cm od temena do trtice in tehta približno 3,2 kg1. Velikost in teža se zelo razlikujeta, zato je ta podatek le povprečna vrednost. Tudi popkovina, ki povezuje vašega otroka s posteljico, ki ga ohranja pri življenju, je zrasla v dolžino in zdaj meri približno 51 cm1.

Dojenčki se rodijo s 300 kostmi, od katerih se nekatere med rastjo naravno zrastejo.

Vsi deli telesa vašega otroka so zdaj na svojem mestu in zanimivo je, da ima vaš otrok ob rojstvu več kosti kot vi. Novorojenček ima skupaj 300 kosti, med rastjo pa se bodo nekatere od njih združile in do odraslosti jih bo imel le 2061.

Opaznejši vidik otrokovega telesa ob rojstvu so morebitne otekle prsi (pri deklicah) in genitalije, zlasti pri dečkih. To je posledica nosečniških hormonov, zato bi morala oteklina kmalu po rojstvu izginiti1.

Otrokovi možgani se v tem obdobju še naprej hitro razvijajo in se bodo, tako kot njegovo telo, razvijali in rasli tudi v otroštvu in pozneje2.

Materino mleko: celovita podpora za razvoj vašega dojenčka

Čeprav se trenutno osredotočate predvsem na rojstvo in srečanje s svojim dojenčkom, boste kmalu morali pozornost usmeriti tudi k dojenju.

Vaše materino mleko je edinstveno za vas in vašega dojenčka. Zasnovano je tako, da dojenčka od prvega dne oskrbuje z uravnoteženo kombinacijo hrane, ki jo potrebuje, kar vključuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vključno z dolgoverižnimi polinenasičenimi maščobami, nukleotide, prebiotike, vitamine, minerale in protitelesa.

Vaše materino mleko je najboljši vir hranil za vašega dojenčka, saj popolnoma ustreza njegovim individualnim potrebam.

Ta kompleksna snov se med rastjo prilagaja potrebam vašega dojenčka in tako zagotavlja njegov nenehni razvoj.

V pričakovanju vaše prehrane med dojenjem

Zdrava in uravnotežena prehrana koristi tako vam kot vašemu otroku. Uživanje raznolikih svežih, hranljivih in čim manj predelanih živil iz vseh glavnih prehranskih skupin pomaga ohranjati dobro preskrbo z mlekom, ki zagotavlja širok nabor hranilnih snovi, ki jih vaš otrok potrebuje za optimalni razvoj.

V času dojenja vključite v svojo zdravo prehrano naslednja živila3:

 • raznovrstno sadje in zelenjavo, vsaj pet porcij dnevno
 • veliko škrobnih živil, kot so kruh, testenine, riž in krompir (po možnosti izberite polnozrnate vrste)
 • beljakovine iz pustega mesa, perutnine, rib, jajc, fižola, stročnic in oreščkov
 • vsaj dva ribja obroka na teden, vključno z enim obrokom mastnih rib
 • mlečne izdelke, kot so mleko, sir in jogurt, po možnosti z zmanjšano vsebnostjo maščob

Materino mleko med številnimi prednostmi tudi prenaša okuse iz vaše prehrane, kar lahko pri dojenčku spodbudi sprejemanje različnih živil, ko se začne prehranjevati z gosto hrano4. Če se torej zdravo in uravnoteženo prehranjujete vi, se bo verjetno tudi vaš otrok5.

NASLEDNJI KORAKI

Na nakupovalni seznam dodajte naslednja živila, ki vam bodo služila kot hitri prigrizki za zadnje tedne nosečnosti in prve dni dojenja:

 • sončnična in bučna semena
 • polnozrnati pita kruh
 • obogatena polnozrnata žita za zajtrk
 • jogurt in jogurtovi napitki
 • suho sadje, npr. marelice, fige in suhe slive
 • koščki vaše najljubše zelenjave, npr. korenje, kumare, češnjev paradižnik

Zadnji pregled: 09.09. 2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country