40. teden nosečnosti

40 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

9.mesec (3. trimesečje)

Vse dobre stvari …

Ko ste v 40. tednu nosečnosti, je vaš otrok popolnoma razvit in pripravljen na rojstvo. Njegova prehranjenost, ki mu jo boste zagotavljali z materinim mlekom, bo odvisna od vaše prehrane, zato je pomembno, da ohranite zdrave prehranjevalne navade, ki so vama koristile med nosečnostjo. Preberite, zakaj so živila, bogata z dolgoverižnimi polinenasičenimi maščobnimi kislinami (LCP), bistveni del zdrave prehrane za dojenje in kako jih dobiti.

foetus pregnancy week 40

Razvoj otroka v 40. tednu nosečnosti

40. teden: ste pripravljeni, da se spoznata?

V zadnjih 40 tednih je vaš otročiček iz ene same celice zrasel v dobro razvito, edinstveno in čudovito osebico, ki v sebi skriva za ves svet potenciala.

Ob rojstvu otrok že prepozna vaš glas.

Ob rojstvu bo vaš otrok meril približno 37 cm od temena do trtice1 in tehtal približno toliko, kolikor znaša povprečna porodna teža (3,4 kg), 15 % njegovega telesa pa bo sestavljala maščoba1. Ob rojstvu ima dojenček razvitih več kot 70 refleksov, ki že delujejo1, in po vseh mesecih, ko ga je poslušal v maternici, že prepozna vaš glas1.

Placenta se bo po rojstvu otroka ločila od maternice, pri čemer pogosto potrebuje nežen potisk, ki ji pomaga, da se izloči. Delo tega mesnatega organa ovalne oblike, kakor tudi popkovine, bo kmalu končano, ko bo otrok začel samostojno dihati1.

Če vaš otročiček še ne kaže znakov, da bi želel priti na svet, kar mirno. Približno 50 % nosečnosti se nadaljuje še po 40. tednu. Če gre za normalno in zdravo nosečnost, se številni zdravstveni delavci odločijo, da ni zadržkov za nadaljevanje nosečnosti do 42. tedna2.

LCP: podpora otrokovemu razvoju možganov in vida

Dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline (znane pod skupnim imenom LCP) so skupina maščob, ki jih najdemo v nekaterih živilih. Obstaja več različnih maščobnih kislin, vključno z AA (omega 6) in DHA (omega 3), ki jih vaše telo med nosečnostjo in dojenjem z materinim mlekom prenaša na otroka.

Zlasti DHA maščobne kisline podpirajo zdrav razvoj možganov vašega otroka med nosečnostjo. Po koncu nosečnosti DHA še naprej prispevajo k zdravemu razvoju možganov in oči v prvem letu življenja dojenih otrok3.

Vaše telo zagotavlja DHA z materinim mlekom, zato je pomembno, da jih vključite v prehrano pri dojenju.

V času dojenja poskusite dnevno zaužiti dodaten odmerek 200 mg DHA3. Dober vir DHA so mastne ribe, kot so skuša, sardine, sveža tuna in losos. Tudi med dojenjem lahko uživate do dve porciji mastnih rib na teden, kar bi moralo zagotoviti dovolj DHA za zadovoljitev vaših potreb.

Če vam mastne ribe ne teknejo, v svojo prehrano obvezno vključite druge vire omega 3 maščobnih kislin, kot so oreščki, semena, temnozelena zelenjava, repično olje, polnozrnata žita in izdelki iz soje4. Ta živila sicer zagotavljajo omega 3 maščobe, vendar jih vaše telo ne more učinkovito pretvoriti v DHA4.

Na voljo so dodatki DHA, vendar se je dobro posvetovati z babico ali zdravnikom in preveriti, ali je prehransko dopolnilo sploh potrebno.

NASLEDNJI KORAKI

Preizkusite te prigrizke in male obroke, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami:

  • skuša na rezini polnozrnatega kruha
  • losos na žaru z zelenjavo, kuhano v sopari
  • ribje pogače z lososom
  • skleda polnozrnatih žitnih kosmičev
  • pest orehov in semen

Zadnji pregled: 09.09. 2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country