5. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

Koliko mesecev je 5 tednov nosečnosti?

calendar icon circle

2. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 5. tednu nosečnosti

Hitro se razvijajo življenjsko pomembni organi vašega otroka, med njimi tudi srce¹.

pregnancy icon

Vitamin A

Spoznajte vlogo vitamina A pri razvoju vašega otroka.

carrot icon

Ohranjanje zdravja

Preberite, kako varno ohranjati telesno aktivnost v času nosečnosti.

Razvoj otroka v 5. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 6

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V petem tednu nosečnosti je vaš otrok, strokovno imenovan zarodek, dolg nekaj več kot 1 mm1 – to je približno toliko kot sezamovo seme. Vendar se že začenjajo razvijati njegovi možgani, hrbtenjača in ožilje, pa čeprav mikroskopsko majhni2. Razvijajo se tudi njegova krvna obtočila in približno ob koncu petega tedna otroku začne biti srce1.

Medtem se začne oblikovati tudi popkovina, ki bo otroku dovajala hranilne snovi2. Oblikujejo se tudi zametki amnijske ovojnice, ki se bo kmalu napolnila s prozorno bledo tekočino, ki bo varovala vašega otroka3.

Nosečnost v 5. tednu (prvo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

To je lahko teden, ko zagotovo izveste, da ste noseči. Če vas izostanek menstruacije ali drugi simptomi, kot so občutljive dojke in utrujenost, ne prepričajo, je v petem tednu raven hormonov dovolj visoka, da lahko nosečnost potrdite z domačim testom za ugotavljanje nosečnosti4.

Simptomi zgodnje nosečnosti v 5. tednu5

tired woman sleeping

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 5. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Pazite na vnos vitamina A

Z zdravo in uravnoteženo prehrano lahko zagotovite dovolj vitamina A, da zadostite otrokovim potrebam. Pravzaprav je za nosečnice danes tveganje za pomanjkanje vitamina A majhno ali ga celo ni – pogostejše je v državah v razvoju, kjer je nedohranjenost velika težava.

Paziti morate le, da vnos tega vitalnega, a močnega hranila ni prevelik, saj lahko v večjih količinah povzroči razvojne težave pri nerojenem otroku11,12

yoghurt with fruit and berries

Najbolje je uživati uravnoteženo prehrano, ki naj vključuje naslednje vire vitamina A:

  • sir
  • nekateri jogurti (tisti z večjo vsebnostjo maščob)
  • jajca
  • obogateni namazi z nizko vsebnostjo maščob
  • zelena listnata zelenjava, kot sta ohrovt in špinača
  • melona, mango in marelice
  • oranžna in rumena zelenjava, vključno s korenčkom, papriko, sladkim krompirjem, maslenimi in hokaido bučami

Najbogatejšim virom vitamina A, vključno z jetri, jetrnimi paštetami in prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamin A in niso namenjena nosečnicam, pa se morate izogibati12. Če jemljete multivitaminska dopolnila, preidite na prenatalna multivitaminska dopolnila, ki so prilagojena vašim potrebam in potrebam vašega otroka.

ZNANOST O VITAMINU A

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin A je bistvenega pomena za razvoj celic, kože, zdravega vida, imunskega sistema in rast ploda13. Na voljo je v dveh oblikah, in sicer kot retinol, pridobljen iz živalskih virov, in iz karotenoidov, skupine snovi, ki jih najdemo v svetlo obarvanem sadju in zelenjavi in jih lahko telo pretvori v vitamin A.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23. 10. 2019

Sorodni članki

6. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country