6. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

6 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

2. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 6. tednu nosečnosti

Nevralna cev vašega otroka se zapira¹ in srce mu poganja kri po telesu – telesu, ki spominja na paglavca.

pregnancy icon

Folna kislina

Spoznajte, zakaj je folna kislina v tem obdobju tako pomembna.

salad icon

Jutranja slabost

Naučite se, kako ublažiti jutranjo slabost, ki se je zdaj morda že pojavila.

Razvoj otroka v 6. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 6

Kako velik je moj otrok? In kako je moj otrok videti?

Čeprav vaš otrok od temena do trtice meri le približno 2–4 mm2, je od prejšnjega tedna precej zrasel. V šestem tednu nosečnosti je videti kot paglavec, a ker se mu zametki rok in nog že razvijajo, to ne bo trajalo dolgo3. Ko okončine zrastejo, pa otroka še vedno merimo od temena do trtice, saj so noge pogosto pokrčene in bi jih bilo težko izmeriti.

Otrokovo srce, ki ni večje od makovega zrna3, zdaj bije s hitrostjo približno 110 utripov na minuto, začenja pa se oblikovati tudi prebavni trakt4.

Ker se nevralna cev še naprej razvija, je v 6. tednu dobro preveriti, ali zaužijete dovolj nujnih hranilnih snovi, kot je folna kislina.

Nosečnost v 6. tednu (prvo trimesečje)

week 6 bump

Telesne spremembe

Čeprav je napihnjenost v 6. tednu nosečnosti običajna, je malo verjetno, da bi bili že videti noseči ali da bi se vam že poznal nosečniški trebušček.

Simptomi nosečnosti v 6. tednu5

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 6. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Vam je slabo?

Do 6. tedna nosečnosti se vam začnejo kopičiti nosečniški hormoni, kar lahko pogosto povzroči slabost. Z naslednjimi nasveti boste morda lahko obvladovali slabost:

health icon 1

Jejte malo in pogosto, to lahko nekoliko pomaga pri slabosti.

health icon 2

Številne mamice pravijo, da želodec lahko pomaga umiriti suh kreker, ki ga pojedo zjutraj, še preden vstanete iz postelje.

health icon 3

Nekatere bodoče mamice menijo, da slabost in bruhanje, povezana z nosečnostjo, lahko pomaga ublažiti ingver11.

Tudi če težko prenašate običajno količino hrane, se poskušajte držati zdrave prehrane – tako boste vi in vaš otrok dobili hranila, ki jih oba potrebujeta.

Pazite na vnos folne kisline

Ministrstvo za zdravje priporoča vsakodnevno uživanje dodatka folne kisline v prvih 12 tednih nosečnosti12.

Naravni prehranski vir folne kisline se imenuje folat. Prisoten je v zeleni listnati zelenjavi, leči, čičerki in fižolu, folna kislina pa je včasih dodana tudi kruhu in žitom za zajtrk. Ker pa so vaše potrebe po folni kislini v tem obdobju nosečnosti tako velike, jo je težko dovolj zaužiti zgolj s hrano. Zato se priporoča dodatek.

Preverite, ali vaš prenatalni multivitaminski dodatek vsebuje priporočenih 400 mcg folne kisline, ki jo potrebujete.

Če ugotovite, da ste noseči, dodatkov folne kisline ali prenatalnih multivitaminov, ki vsebujejo folno kislino, pa niste jemali, nikar ne skrbite: začnite jih jemati takoj in nadaljujte z jemanjem do 12. tedna nosečnosti.

ZNANOST O FOLNI KISLINI

Pripravilo podjetje Nutricia

Ta pomembna hranilna snov podpira razvoj nevralne cevi, v kateri se že oblikujeta otrokova hrbtenjača in živčni sistem. Jemanje 400 mikrogramov (mcg) folne kisline v obliki prehranskega dopolnila je najboljši način za zmanjšanje tveganja za okvare nevralne cevi, kot je spina bifida1.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23.09.2019

Sorodni članki

7. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country