7. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

7 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

2. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 7. tednu nosečnosti

Pri otroku se oblikujejo zametki rok in oblikujejo se ploske dlani, podobne veslom¹. 

fish icon 2

Jod

Preverite, zakaj bi morda morali razmisliti o vsakodnevnem uživanju dodatka joda joda2

pregnancy icon

Jejte zdravo

Poskrbite za prihodnost svojega otroka z zdravo in uravnoteženo prehrano v nosečnosti.

Razvoj otroka v 7. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 7

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V 7. tednu nosečnosti vaš otrok meri med 4 mm1 in 10 mm2 in je velik približno kot borovnica. Po videzu postaja bolj podoben dojenčku3, podaljšujejo se zametki rok, oblikujejo se ploščate dlani, podobne veslom2.

Na tej stopnji dojenčkova glava raste hitreje kot telo, kar je odraz hitre in intenzivne rasti možganov2. Razvija se tudi srce, ki je že razdeljeno na desni in levi prekat. Hkrati se v pljučih začenjajo oblikovati dihalne poti, ki bodo sčasoma prerasle v bolj zapleteno sapnično mrežo3.

Če bi lahko videli obraz svojega otroka, bi lahko že opazili dve majhni nosnici. Oblikujejo se tudi usta, nastajajo ustnice, jezik in zametki zob1. Medtem se še naprej razvijajo oči in zgradba notranjega ušesa, čeprav bo trajalo še lep čas, preden bo vse to pravilno delovalo2.

Nosečnost v 7. tednu (prvo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Čeprav je napihnjenost v 7. tednu nosečnosti običajna, je malo verjetno, da bi bili že videti noseči ali da bi se vam že poznal trebušček. 

Simptomi zgodnje nosečnosti v 7. tednu4

hyperemesis gravidarum

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 7. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Pazite na vnos joda

Jod je mineral v sledovih, ki ga najdemo v živilih, kot so ribe, mleko in sir, ter je pomemben za zdrav razvoj možganov10. Čeprav je jod prisoten v številnih živilih, je znanstvena študija pokazala, da je pomanjkanje joda vprašanje javnega zdravja11. Če niste prepričani, ali zaužijete zadostno količino joda, se o jemanju dodatka joda posvetujte z zdravnikom ali babico.

Če niste prepričani, ali zaužijete zadostno količino joda, se o jemanju dodatka joda posvetujte z zdravnikom ali babico.

blackberry raspberry yoghurt pots

Odličen način za povečanje vnosa joda je nadomestitev navadne soli z jodirano. Vnos joda lahko povečate tudi tako, da v svojo prehrano vključite naslednja živila12,13.

ZNANOST O JODU

Pripravilo podjetje Nutricia

Jod pomaga pri proizvodnji ščitničnih hormonov14. Ti hormoni pomagajo pri uravnavanju presnove in ohranjanju zdravih celic15. Dokazano je tudi, da jod prispeva k normalnemu delovanju kognitivnih funkcij14. Na podlagi znanstvenih študij strokovnjaki menijo, da je jod v nosečnosti morda pomembnejši, kot so mislili nekoč.

Trenutno velja, da je priporočen dnevni vnos joda za ženske med 19. in 50. letom starosti 0,14 mg16. Ustrezen vnos joda med nosečnostjo bo pripomogel k normalni rasti vašega otroka in k uravnavanju vaših ščitničnih hormonov.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23.12.2019

Sorodni članki

8. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country