8. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 minut

Koliko mesecev je 8 tednov nosečnosti?

calendar icon circle

2. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 8. tednu nosečnosti

Obrazne poteze vašega otroka postajajo vse bolj izrazite.

pregnancy icon

Jutranja slabost

Preberite, kako ublažiti jutranjo slabost, ki se je zdaj morda že pojavila.

chicken icon

Cink

Odkrijte, kako cink podpira celice vašega otroka in katera živila so dober vir cinka.

Razvoj otroka v 8. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 8

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V 8. tednu nosečnosti je vaš otrok dolg približno 1,6 cm1. V tem obdobju se otroku zaradi novo oblikovane čeljustne kosti natančneje oblikujejo drobna usteca, vidna pa je tudi konica nosu z dvema izrazitima nosnicama2.

Hrustanec začenjajo nadomeščati kostne celice in sklepi2, otrokove noge pa postajajo daljše, čeprav je še prezgodaj, da bi lahko opazili kolena in zgornji ali spodnji del nog3.

V 8. tednu starosti je vaš otrok strokovno imenovan fetus, kar v latinščini pomeni mladič ali potomec.

Neverjetno je, da otročiček že začenja delati majhne, trzajoče gibe, ko začnejo delovati njegove mišice. A trajalo bo še nekaj tednov, preden bodo dovolj močne, da jih boste lahko zaznali2.

Nosečnost v 8. tednu (prvo trimesečje)

pregancy bump 8 weeks

Telesne spremembe

V 8. tednu nosečnosti boste morda že opazili malo nosečniškega trebuščka, čeprav to ne velja za vse nosečnice.

Simptomi nosečnosti v 8. tednu3

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 8. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Se počutite slabo?

Jutranja slabost v zgodnji nosečnosti prizadene dve od treh nosečnic. Pojavi se lahko kadar koli, podnevi ali ponoči, najhujša pa je običajno okoli 8. tedna. Med 16. in 20. tednom9 večina mamic z olajšanjem začuti, da simptomi popuščajo.

Nekatere bodoče mamice se z jutranjo slabostjo spopadajo tudi po prvem trimesečju, slabost pa se lahko pojavlja in izginja ves čas nosečnosti.

Vredno si je zapomniti, da je slabost običajno znak zdrave nosečnosti.

Preizkusite te predloge za lajšanje simptomov9:

health icon 1

Dobro se naspite in čez dan veliko počivajte.

health icon 2

Preden vstanete iz postelje, pojejte suh kreker, toast ali navaden piškotek.

health icon 3

Jejte malo in pogosto, da bo kaj hrane ostalo v želodcu.

health icon 4

Pijte veliko tekočine.

health icon 5

Če je pitje težavno, vas bodo hidrirali ledene lizike, ledene kocke ali preprosto mali požirki tistega, kar lahko prenesete.

health icon 6

V prehrano vključite ingver, bodisi v obliki sveže pripravljenega čaja bodisi brezalkoholnega ingverjevega piva.

health icon 7

Poskusite s trakovi proti potovalni slabosti. Nosijo se na zapestju in so nameščeni tako, da pritiskajo na akupunkturno točko.

Upoštevajte, da se lahko vaše telo ob različnih dnevih odziva različno. Še naprej eksperimentirajte in če vas skrbi, da zaradi slabosti ne jeste ali pijete dovolj, o tem obvestite babico ali zdravnika.

Založite se s cinkom

Cink ima v nosečnosti pomembno vlogo. Za boljši vnos cinka poskusite v svojo prehrano vključiti naslednja živila:

  • žita, obogatena s cinkom
  • rdeče meso, npr. govedina in jagnjetina
  • perutnina, zlasti puran
  • polnozrnati kruh in žita
  • oreščki
  • mleko, sir in jajca

ZNANOST O CINKU

Pripravilo podjetje Nutricia

Cink telo oskrbuje na celični ravni, saj ima vlogo pri izgradnji, delitvi in zaščiti celic ter pri normalnem delovanju imunskega sistema in vida. Poleg tega prispeva k normalnemu kognitivnemu razvoju, razmnoževanju, plodnosti in zdravju kosti10. Z zdravo in uravnoteženo prehrano verjetno dobite ves cink, ki ga potrebujete11. Čeprav večina prenatalnih multivitaminov vsebuje visoko vsebnost cinka, je pametno uživati tudi živila, ki so prehranski viri cinka. Priporočena vrednost vnosa cinka za ženske v rodni dobi je 7 mg na dan12.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23.09.2019

Sorodni članki

9.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country