9.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

9 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle
2. mesec (1. trimesečje)
foetus icon

Razvoj otroka v 9. tednu nosečnosti

Mišice in kosti vašega otroka se še naprej razvijajo.

pregnancy icon

Varna prehrana

Med nosečnostjo ste bolj dovzetni za okužbe, zato mora biti higiena hrane prednostna naloga.

fish icon 2

Vitamin D

Preberite, kako lahko rastočemu telesu vašega otroka zagotovite zdravo oskrbo z vitaminom D.

Razvoj otroka v 9. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 9

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V 9. tednu nosečnosti se začnejo oblikovati otrokova usta in jezik, okušalne brbončice pa so že razvite1. Otrok zdaj meri od 2 do 3 cm od temena do trtice in je velik približno toliko kot češnja. Na tej stopnji so otrokove oči vse bolj izražene1 in nosek je že dobil prepoznavno obliko2.

Še naprej se razvijajo vsi najpomembnejši otrokovi organi, vključno z možgani, srcem, pljuči in ledvicami. Še vedno je prezgodaj, da bi z ultrazvočno preiskavo lahko določili spol otroka, lahko pa so vidni njegovi drobni premiki3, kar je znak, da so se mu začele oblikovati mišice4. Z ročno ultrazvočno napravo (dopplerjem) na vašem trebuhu lahko babica tudi prisluhne hitremu srčnemu utripu vašega otroka4.

Nosečnost v 9. tednu (prvo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Čeprav je napihnjenost v 9. tednu nosečnosti običajna, je malo verjetno, da bi bili že videti noseči ali da bi se vam že poznal nosečniški trebušček. 

Simptomi zgodnje nosečnosti v 9. tednu5

sleeping woman sofa close up

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 9. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

doctor visit

Napočil je čas, ko lahko nosečnost tudi uradno potrdite

Če od zanositve še niste obiskali zdravnika, je deveti teden pravi čas, da ga pokličete in se dogovorite za prvi pregled v nosečnosti. Čeprav novice morda še ne delite z drugimi, je pregled priložnost za podroben pogovor o vašem prenatalnem zdravju, zaradi česar se boste morda nosečnosti bolj zavedeli.

Varna prehrana za dobro zdravje

Med nosečnostjo je vaš imunski sistem naravno zavrt, kar telesu pomaga, da sprejme rastočega sopotnika11. Zaradi tega pa ste lahko bolj izpostavljeni okužbam, zato je pomembno, da ste pri pripravi in higieni hrane še posebej previdni.

Naslednja živila lahko povzročijo zastrupitev s hrano, zato se jim raje izogibajte. Če ste v dvomih o varnosti hrane, izberite varnejšo pot in hrano raje zavrzite.

banned number 1

Surova ali premalo kuhana jajca, ki nimajo oznake kakovosti, ter živila, pripravljena iz njih, kot so domača majoneza, nekatere vrste sladoleda in domači mousse;

banned number 2

Surovo pečeno in premalo toplotno obdelano meso, ribe in piščanec;

banned number 3

Tatarski biftek, suši in druga živila, ki vsebujejo surovo meso in ribe;

banned number 4

Nepasterizirano mleko, sir ali jogurt.

Živila, kupljena v trgovini, so običajno izdelana iz pasteriziranih mlečnih izdelkov, toda vseeno vedno preverite etiketo, da se prepričate. Dobro se je tudi seznaniti z drugimi živili, ki se jim morate med nosečnostjo izogibati.

Pazite na vnos vitamina D

Priporočljivo je, da med nosečnostjo vsak dan zaužijete 10 mikrogramov vitamina D12.

Najučinkovitejši način pridobivanja vitamina D je z izpostavljanjem neposredni sončni svetlobi, zlasti žarkom UVB. Vendar je zaradi geografske širine ponekod izpostavljenost sončni svetlobi nezadostna. To lahko pojasni, zakaj imajo mnoge mlade ženske nizko raven vitamina D in zakaj samo izpostavljenost kože sončnim žarkom morda ne zadostuje za podporo otroku med nosečnostjo13.

Vitamin D je prisoten v nekaterih živilih, kot so jajca in mastne ribe. Najboljši način, da se prepričate, da ga zaužijete dovolj, pa je, da ga jemljete v obliki prehranskega dopolnila z vsebnostjo 10 mcg. Nekateri prenatalni multivitaminski dodatki ga že vsebujejo, lahko pa se odločite za ločeno jemanje dodatka vitamina D.

eggs in box

Vnos vitamina D lahko povečate tudi tako, da v svojo prehrano vključite naslednja živila:

  • mastne ribe, vključno s sledom, skušo, sardinami, lososom, postrvjo (omejite vnos na 2 porciji na teden);
  • jajca – rumenjak vsebuje vitamin D;
  • obogatena živila – mleko in žita za zajtrk nekaterih blagovnih znamk imajo dodan vitamin D.

ZNANOST O VITAMINU D

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin D je pomemben del vaše zdrave prehrane v nosečnosti. Ima pomembno podporno vlogo pri rasti in razvoju kosti vašega otroka, saj uravnava raven kalcija in fosfatov v njegovem telesu14. Zadostna preskrba z vitaminom D zmanjšuje tudi tveganje za pomanjkanje vitamina D pri vašem otroku.

Vitamin D, ki ga zaužijete med nosečnostjo, pomaga tudi pri ustvarjanju otrokovih osebnih zalog, ki jih bo potreboval v prvih mesecih življenja, poleg tega pa podpira tudi razvoj otrokovih kosti15.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23.10.2019

Sorodni članki

10. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country