Kalkulator ovulacije

Ali imam ovulacijo?

Čas branja: 2 minuti

Kdaj je najboljši čas za zanositev?

Če želite vedeti, kdaj je najboljši čas za zanositev, je ključnega pomena, da razumete svoj menstrualni cikel in poznate datum verjetne ovulacije.

Ovulacija se običajno zgodi približno dva tedna pred začetkom menstruacije, največ možnosti za zanositev pa imate, če boste imeli v dneh pred tem večkrat spolne odnose.

Z našim kalkulatorjem ovulacije lahko ugotovite, kdaj boste najbolj plodni.

sl

S tem kalkulatorjem lahko ugotovite, kdaj približno lahko pride do ovulacije. Za natančnejše kazalnike si oglejte pogoste znake ovulacije, kako vam je lahko v pomoč merjenje temperature in kako delujejo testi ovulacije.

Razumevanje menstrualnega cikla

ovulation calendar

Povprečni menstrualni cikel traja 28 dni. Prvi dan cikla je prvi dan menstruacije.

egg

Na polovici cikla (običajno med 13. in 15. dnem) jajčniki sprostijo jajčece, ki po jajcevodu potuje v maternico. To imenujemo ovulacija. Jajčniki sproščajo tudi hormon estrogen, zaradi katerega se sluznica vaše maternice odebeli, da se pripravi na sprejem oplojenega jajčeca.

sperm

Po sprostitvi iz jajčnika jajčece živi približno 12 do 24 ur. Da lahko zanosite, mora semenčica v tem času jajčece oploditi. Semenčice lahko v vašem telesu preživijo do 7 dni.

baby-womb

Če je jajčece na poti po jajcevodu oplojeno, se nato ugnezdi v maternično sluznico. Tam bo vaš zarodek zrasel v otroka.

uterus

Če jajčece ni oplojeno, razpade. Raven estrogena se začne zniževati, zaradi česar se razgradi tudi sluznica vaše maternice. Ta nato z menstruacijo zapusti vaše telo.

Pogosti znaki ovulacije

Ob bližajoči se ovulaciji lahko opazite nekaj telesnih sprememb. Med njimi so:

  • povečanje vaginalne sluzi in sprememba njene konsistence, zaradi česar je lahko videti kot jajčni beljak
  • rahlo povišana temperatura
  • bolečine v trebuhu
  • občutljivost dojk
  • krvav izcedek
  • občutek napihnjenosti
ovulation

Izračun datuma ovulacije, če imate neredne menstruacije

Pri nerednih menstruacijah je zelo težko predvideti, kdaj boste imeli ovulacijo. Če spolnih odnosov ne morete načrtovati v času ovulacije, vam lahko pomaga, če imate spolne odnose vsake 2 ali 3 dni skozi celoten ciklus.

Znanost o merjenju bazalne temperature

Pripravilo podjetje Nutricia

Pred ovulacijo se vaša telesna temperatura nekoliko zniža. Po ovulaciji se dvigne za približno 0,2 °C2. S posebnim bazalnim telesnim termometrom (na voljo v večjih lekarnah ali supermarketih) izmerite svojo bazalno telesno temperaturo (to je telesna temperatura v mirovanju), in sicer vsako jutro preden vstanete (ali celo spregovorite), ter jo zabeležite; s tem lahko ugotovite, kdaj ste najbolj plodni.

V tistih nekaj dneh, preden se temperatura dvigne, je čas ovulacije.

Kako delujejo testi ovulacije?

Še en način, kako lahko ugotovite, kdaj imate ovulacijo, so testi ovulacije. Delujejo tako, da ugotavljajo povišano raven luteinizirajočega hormona (LH), ki ga je mogoče zaznati v urinu tik pred ovulacijo. Na voljo so v večjih lekarnah ali supermarketih.

pregnancy test on lap

Zadevne teme

Živila, ki se jih je treba izogibati, ko poskušate zanositi

Folna kislina v nosečnosti in pri zanositvi – ali pomaga?

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country