Vitamini in dodatki za uspešno zanositev

Pomoč za zdravje

Preberite, katere vitamine morate jemati že zdaj

Zdrava in uravnotežena prehrana pred zanositvijo in v nosečnosti vam pomaga zagotoviti ustrezne hranilne snovi za rastočega otroka. Jemanje dodatkov, ki vsebujejo ključna hranila, pred zanositvijo in v nosečnosti dopolnjuje vašo zdravo prehrano in pomaga zagotoviti dodatno podporo za rast otroka. Katere vitamine je najpomembnejše jemati, ko poskušate zanositi? Spoznajte vlogo folne kisline in vitamina D ter zakaj ju morate vključiti v prehrano pred zanositvijo.

Kako svojo prehrano dodatno obogatiti

Z raznoliko prehrano lahko svojemu telesu pomagate zagotoviti večino hranilnih snovi, ki jih vaš otrok potrebuje v zgodnjih fazah razvoja. Vendar pa tudi pri najbolj zdravih jedcih lahko pride do prehranskih vrzeli. Pomanjkanje vitaminov pred nosečnostjo lahko zmanjša količino hranilnih snovi, ki jih dobi vaš razvijajoči se otrok. Zato zdravstvena služba priporoča, da v času, ko poskušate zanositi, svojo prehrano dopolnite z dvema ključnima hraniloma, folno kislino in vitaminom D.

Bistvene lastnosti folne kisline

Folna kislina je verjetno eden od vitaminov za nosečnice, o katerem se največ govori, pomembna pa je v najzgodnejših fazah otrokovega razvoja. Zato je priporočljivo, da začnete z ustreznim vnosom že pred zanositvijo.

Priporoča se jemanje 400 mcg folne kisline na dan, najbolje že pred zanositvijo.

Raziskave so pokazale povezavo med nizkim vnosom folne kisline in povečanim tveganjem za okvare nevralne cevi, kot je spina bifida. Za zmanjšanje tega tveganja vam svetujemo, da že pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti dnevno jemljete 400 mikrogramov (0,4 mg) folne kisline. Težko bi namreč zaužili dovolj naravnih folatov, ki jih sicer najdemo v živilih, kot so brokoli, avokado in rjavi riž.

V idealnem primeru bi morali folno kislino jemati od trenutka, ko prenehate uporabljati kontracepcijo.

Nedavna študija je tudi pokazala, da je jemanje folne kisline eno leto pred zanositvijo znatno zmanjšalo možnost prezgodnjega poroda1.

Jemanje večjega odmerka

V nekaterih primerih se mamicam svetuje jemanje večjega odmerka folne kisline. Zdravstveni delavec vam lahko priporoči jemanje do 5 mg na dan, če:

  • ste imeli v preteklosti zaplete v nosečnosti
  • imate vi ali kdo v vaši družini okvaro hrbtenjače
  • jemljete zdravila zaradi epilepsije
  • imate čezmerno telesno težo (ITM nad 30)
  • imate celiakijo, sladkorno bolezen, srpastocelično anemijo ali talasemijo1

Pomen vitamina D v nosečnosti

Vitamin D, ki ga pogosto imenujemo vitamin sonca, omogoča absorpcijo kalcija in poskrbi, da je kalcij na voljo za razvoj kosti. Pomanjkanje vitamina D pri materi lahko povzroči pomanjkanje vitamina D pri dojenčku, kar lahko v skrajnih primerih privede do rahitisa.

Pomanjkanje vitamina D lahko negativno vpliva na mineralizacijo kosti odraščajočega otroka in na njegove zaloge za prve mesece življenja.

Vitamin D nastane v našem telesu, ko je koža izpostavljena sončnim žarkom UVB.

Zaradi zemljepisne širine na nekaterih območjih zadostna izpostavljenost žarkom UVB ni mogoča. Zato mnoge ženske vitamina D ne dobijo v količinah, potrebnih v nosečnosti, zato se priporoča dodajanje 10 mikrogramov vitamina D na dan.

Približno šestina žensk v starosti od 25 do 34 let ima pomanjkanje vitamina D.

Dnevni odmerek vitamina D

Veliko žensk se odloči za dodatek, ki je prilagojen ženskam, ki poskušajo zanositi. Ti dodatki ne vsebujejo vitamina A v živalski obliki, znanega kot retinol, ali olja jeter trske, ki je lahko v velikih odmerkih nevarno za razvijajočega se otroka. Čeprav je vitamin A v nosečnosti ključno hranilo, vse potrebne količine vitamina A lahko dobite z zdravo in uravnoteženo prehrano.

Veliki odmerki retinola, živalske oblike vitamina A, so lahko nevarni za razvijajočega se otroka.

Na voljo so tudi prehranska dopolnila za bodoče očete. Čeprav je bolje, da vse vitamine zaužije s hrano, bogato s hranilnimi snovmi, mu lahko v času, ko poskušate zanositi, predlagate dodatek k vsakodnevni rutini.

NASLEDNJI KORAKI

Kaj dodati na nakupovalni seznam:

  • Dodatek folne kisline 400 mcg/dan
  • Dodatek vitamina D 10 mikrogramov/dan

Ne pozabite se izogibati dodatkom, ki vsebujejo retinol ali olje jeter trske.

Zadevne teme

Živila, ki se jih je treba izogibati, ko poskušate zanositi

Folna kislina v nosečnosti in pri zanositvi – ali pomaga?

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country